Satsning på friidrott belönads

IDROTTSBOSSAR. Leif Rikberg (t.v.) och Lars Fagerholm från Akilles friidrottssektion var glada över att får uppmärksamhet för föreningens satsning på unga idrottare. Bild:

Akilles friidrottssektion belönades med årets idrottspris i Borgå. Föreningen satsningar på ung idrott gav i somras utdelning bland annat i form av FM-guld på herrarnas 100 meter.

Det är inte vardagsmat att friidrottare belönas med Borgå stads idrottspris. Utmärkelsen har delats ut sedan 1997 och två gånger har trestegshopparen Johan Meriluoto fått priset, år 1998 och 2001, medan kulstötataren och spjutkastaren Aleksi Kirjonen hade äran år 2012. Minst lika sällsynt är det att en förening får priset, det har hänt bara fyra gånger tidigare, men i år är det alltså Akilles friidrottssektion som belönas för sitt fina arbete.

– Akilles friidrott har i flera års tid satsat stort på att utvecklar verksamheten och i år bar arbetet frukt på nationell nivå. Föreningen står sig med välutbildade tränare och sektionen jobbar i god anda, motiverade bildningsdirektör Hilding Mattsson i samband med utdelningsceremonin i onsdags.

Mattsson hänvisade bland annat till det unga FM-guldlaget, det vill säga Lauri Tuomilehto, Victor Fagerholm, Willem Kajander och Viktor Kantele, som i somras knep den historiska medaljen med tiden 40,88.

Ordförande för Akilles friidrottssektion Lars Fagerholm och sektionens sekreterare Leif Rikberg – en av dem som jobbat längst inom föreningen – tog emot idrottspriset å föreningens vägnar, vilket föranledde en liten minnestripp för Hilding Mattsson; bland annat kom han ihåg hur Leif Rikberg var involverad i friidrotten redan då Mattsson själv deltog i SFI-mästerskapen som A-junior.

– Lasse, du var ledare på sommarkolonin Lapparbäck då jag fungerade som föreståndare. Jag fick ångra att jag utmanade dig på gunglängdhopp, jag förlorade varje gång, sade Mattsson till den tidigare trestegshopparen på FM-nivå.

Representanterna för Akilles friidrottssektion var synbarligen glada över att föreningens insatser på friidrottsfronten uppmärksammats med stadens idrottspris. Lars Fagerholm ville lyfta fram alla de frivilliga insatser som görs föreningen till fromma.

– Jag ser utmärkelsen som en eloge till alla som engagerar sig frivilligt. Vi har cirka femton aktiva tränare och totalt omkring femtio ledare och andra engagerade som sätter av sin tid till förmån för våra idrottande ungdomar. Det finns eldsjälar som lägger ner till och med trettio timmar i veckan på föreningen, säger han. Samma gäller i och för sig även andra föreningar än Akilles.

Utmärkelsen värmer men arbetet mot nya medaljer fortsätter. Fagerholm ser fram emot en sommar med fler blänkande medaljer i siktet.

– Vi är taggade på att förnya FM-guldet men dessutom tror jag att vi har chans på fler medaljer på nationell nivå.

Särskilt gott skulle det också smaka att kamma hem en riklig medaljskörd då SFI-mästerskapen går av stapeln i Borgå i augusti.

I samband med att idrottspriset på 2 000 euro överräcktes passade Lars Fagerholm också på att tacka Borgå stad för beslutet om att renovera centralidrottsplanen; det är en satsning som inte enbart gynnar idrottsföreningarna utan i lika hög grad även motionerande skolungdomar.