Säsongens stjärnskott vill fortsätta prestera på toppnivå

Mad-Croc Baba Racings Sami Seliö (nummer 11) och Filip Roms (nummer 12) slåss om VM-poäng i Portugal på veckoslutet. Bild: F1H2O

BÅTSPORT Filip Roms, 22, är den yngsta föraren i VM-serien för F1-båtar. Efter två deltävlingar sitter han på en sensationell fjärdeplats i VM-tabellen. I Portugals GP siktar han på att åter kämpa om VM-poäng – eller till och med en plats på prispallen. Stallkamraten Sami Seliö vill däremot bryta sin onda svit.

VM-serien för F1-båtar fortsätter under helgen i Portimao i Portugal med säsongens tredje VM-deltävling. Mad-Croc Baba Racings finländska duo Sami Seliö och Filip Roms är som vanligt i hetluften men något överraskande är det Roms som kämpar i täten i VM-sammandraget. Seliös säsong har präglats av otur motsatt till Roms som skrällde rejält för två veckor i franska Evian där han krigade åt sig en andraplats efter en tuff duell med regerande VM-trean, erfarna amerikanen Shaun Torrente.

– Det känns helt jäkligt bra. Det var en tuff strid mot Torrente och då man lyckas slå en så erfaren och snabb förare så känns det bra. Jag var lite fuktig i ögonvrån i målområdet, så känsloladdat och fint var det, sade Roms efter karriärens bästa prestation.

I Portugal hoppas Roms att samma trend fortsätter.

– Jag har en gång tidigare kört i Portimao med en F4-båt, men inte endaste gång bakom ratten på en F1-båt. Det blir intressant att se och uppleva hurdan banan och strömmarna är, säger VM-fyran Roms.

– Det är ett bra läge att starta från fjärdeplatsen. I Portugal ska vi försöka hålla säsongens nivå. Efter premiären i Dubai (9:e plats) hade jag aldrig anat att jag skulle vara fyra i VM-poängen nu. I premiären kändes allt svårt och inget lyckades.

Att ta en ytterligare prispallsplacering på en bana han aldrig kört en F1-båt på är en oerhört tuff utmaning. Allt måste klaffa för att det skulle vara möjligt.

– Andraplatsen i Frankrike bevisar att om allt gör som det skall gå kan jag nå topplaceringar, säger Roms.

Den otursammaste föraren

För Mad-Croc Baba Racings frontfigur Sami Seliö har säsongen hittills varit blytung. Tekniken har svikit honom i bägge VM-starterna och inte heller i hemmatävlingen i Peurunka i F2-seriens deltävling kom Seliö fram till målflaggan. Då körde en konkurrent på den tvåfaldiga F1-världsmästaren.

Den struliga säsongsstarten orsakar en extra press inför årets tredje F1-deltävling.

– Nu skulle det gälla att komma i mål och få ett resultat till stånd. Jag har tvingats avbryta helt för många gånger men vad kan man om någon kör på mig eller om motorn exploderar. Vi har jobbat väldigt hårt men inte fått någon belöning. Hoppas allt går rätt i Portugal, säger Seliö som vann VM-titeln 2007 och 2010.

Till skillnad från Roms känner Seliö bra till södra Portugal. F1-motorbåtscirkusen är tillbaka i Algarve efter en paus på fem år.

– 2006 körde jag min första pole position i Portimao men själva tävlingarna har inte gått något vidare.

Banan har ändrats en del sedan Seliös och VM-seriens förra besök.

– Tidigare sjönk vattennivån på grund av tidvattnet så att sandformationerna i hamnområdets mitt var onödigt nära vattenytan. Nu har sanddynen tagits bort och starttiden är tidigare så att tävlingen kan köras igenom utan störande faktorer, berättar erfarna Seliö som senast vunnit en VM-deltävling i Abu Dhabi 2013.

Tidskvalet i Portugal körs på lördag och loppet på söndag med start klockan 15.30 finsk tid.