Sari Glad vill ha nyval

VILL HA NYVAL. Sari Glad har vänt sig till Helsingfors förvaltningsdomstol och riksdagens justitieombudsman. Bild: Kristoffer Åberg

Sari Glad överklagar valresultatet till Helsingfors förvaltningsdomstol och kräver nyval.

Sari Glad, obunden sannfinländare i Borgåfullmäktige och stadsstyrelsemedlem, kräver att valresultatet i Borgå ogiltigförklaras och att nyval utlyses. Glad kommenterar själv sitt beslut att överklaga kortfattat.

– Jag överklagade eftersom jag anser att jag har blivit felaktigt behandlad. Jag vill ha ett rättvist beslut, vad det än är. Det väntar jag på.

Glad har redan tidigare vänt sig till riksdagens justitieombudsman för en utredning av Borgå centralvalnämnds agerande och också Sannfinländarnas valansvarige Juha Elos agerande när de behandlade Glads kandidatnomineringar inför årets kommunalval.

Glad hade först anmält sig som kandidat på Sannfinländarnas lista och senare som Samlingspartiets kandidat. Elo vägrade ändå ta bort Glads namn från Sannfinländarnas lista med motiveringen att han fick hennes anmälan när listan redan hade lämnats till centralvalnämnden.

Resultatet blev att Glad inte fick ställa upp i kommunalvalet. ÖN

Mer läsning