Rekordlöparen Kuivisto krossade magiska gränsen – missade OS-finalen med en hårsmån

Sara Kuivisto. Bild: Arkiv/Tommi Willberg

Sara Kuivisto stod för en makalös insats i OS-semifinalen på 800 meter då hon hyvlade hela 74 hundradelar från sitt pinfärska nationella rekord och som första finländska någonsin löpte en tid under två minuter. Den nya rekordtiden skrivs 1.59,41.

Finlands bästa medeldistanslöpare Sara Kuivisto visade en gång för alla att hon håller hög internationell klass på 800 meter. Den 29-åriga Borgådamen följde upp fredagens rekordlopp med ett nytt nationsrekord då hon stoppade tidtagaruret på hisnande 1.59,41 – 0,74 sekunder snabbare än i försöksheatet på fredagen.

Kuivistos drömlopp var snudd på perfekt. 0,13 sekunder från att vara helt perfekt, för att vara exakt.

Kuivisto kom sexa i sitt heat då de två bästa i de tre semifinalheaten och de två bästa tiderna i jämförelsen gick till final. Den sista löparen som gick till final var Raevyn Rogers, USA, vars tid blev 1.59,28.

På den slutliga resultatlistan hittas Kuivisto alltså på en elfteplats och därmed gjorde hon sitt bästa mästerskapsresultat någonsin i sin OS-debut.

– Jag är helt förbryllad. Å andra sidan har jag känt mig lugn och vetat hela dagen att det inte kan gå dåligt. Jag sade på uppvärmningsplanen att om jag löper dåligt med de här benen så beror det på huvudet, säger Kuivisto i Yles tv-intervju.

Och visst fungerade benen och visst hölls huvudet kallt. Kuivisto kämpade om fjärdeplatsen in i det sista i det grymt snabba heatet. Det första varvet löptes på knappa 58 sekunder.

– Det var precis som jag hade hoppats. Ett lopp där man bara måste hänga med. Liksom hålls man med eller inte? Jag hade förvånansvärt mycket ork ännu vid 600 meter och hittade ännu en växel då den sista hundringen öppnade sig. Finalplatsen var jättenära men inte kan jag ju vara besviken, säger Kuivisto leende.

Ännu (minst) en OS-start

Då Kuivisto ställde sig på startlinjen för första gången i år skrevs hennes personbästa 2.01,60. Hon flirtade med Tuuli Merikoski-Silius nationsrekord på midsommaren i Kuortane när hon löpte 2.00,75. Merikoski-Silius rekord – 2.00,59 – raderade Kuivisto från rekordböckerna i OS-försöksheatet och efter OS-semin kan Akilleslöparen konstatera att hon putsat sitt PB på 800 meter med över två sekunder och nationsrekordet med en dryg sekund.

– Målet för den här säsongen var att löpa under två minuter. Nu gick det och loppet var riktigt bra. Jag löpte så bra jag bara kunde och lämnade allt därute, säger Kuivisto.

Kuivistos OS är ingalunda över. Redan på måndag står försöken på 1 500 meter på hennes tunga tävlingsprogram. I år har Kuivisto satt nationsrekord också på den längre medeldistanssträckan: 4.05,39.

– Nu kan jag bara gå ut och löpa utan press. Tävlingarna har gått så fint. Det är bara att njuta precis som jag gjort hittills, säger en glad Kuivisto.

Här kan du läsa om Kuivistos stämningar inför hennes OS-debut.