Sara Kuivisto byter PU mot Akilles

TRIVS I BORGÅ. Sara Kuivisto känner inga större behov att bryta kontakten till sin hemstad, inte ens under vinterhalvåret då hon tränar i hemknutarna i ur och i skur. Bild: Mikael Grönroos

Porvoon Urheilijats medeldistanslöpare Sara Kuivisto byter klubb. Från och med nästa år representerar den regerande mästaren på 800 meters löpning Borgå Akilles.

– Det var ett svårt beslut, jag har funderat länge på det. Träningsmässigt och på alla sätt är det den bästa lösningen för mig just nu, säger Kuivisto.

Att Porvoon Urheilijat och Akilles varit hårda konkurrenter om idrottarna är ingen hemlighet och uppdelningen har traditionellt skett enligt modersmålet. I dagens värld gäller den uppdelningen inte längre, numera är det mest en fråga om vilken miljö och vilka förhållanden föreningarna kan erbjuda respektive idrottare.

– Det handlar inte om personkemi, det finns ingen dramatik i det här. Tränings- och tävlingsmässigt är det här en bättre lösning. I Akilles finns det fler idrottare i min ålder och jag får kanske litet mera träningssällskap, vi kanske kan samåka till tävlingar, säger Kuivisto om orsakerna till föreningsbytet.

Till exempel i somras när hon segrade i FM var hon den enda idrottaren från Porvoon Urheilijat i Uleåborg medan Akilles hade flera unga idrottare på startlinjen och dessutom en drös av lovande juniorer som knackar på dörren till Kalevaspelen.

– Nya vindar blåser, säger Kuivisto som utöver förening också bytt leverantör av utrustning.

Tränaren Ari Suhonen har ingen andel i föreningsbytet. Han har inte påverkat hennes beslut på något sätt och han fortsätter som Kuivistos tränare även nästa säsong.

– Jag har själv fått besluta till vilken förening jag ska höra.

Nya tävlingsmöjligheter

Att hon flyttar över till en förening som hör till Svenska Finlands Idrottsförbund (SFI) är inte en obetydlig faktor det heller. En stor del av hennes konkurrenter på banan representerar SFI-föreningar och nästa sommar kommer hon att få visa upp sitt kunnande inför hemmapubliken i SFI-mästerskapen i Borgå i juli.

Att hennes klubb fortfarande finns i Borgå är av avgörande betydelse för henne.

– Det är mycket viktigt för mig att vara Borgåidrottare. Det skulle kännas fånigt att representera en förening i en stad som man inte har någon koppling till.

Därmed inte sagt att det inte skulle ha funnits intresse för Sara Kuivistos insats på löparbanan också utanför Borgå. Speciellt när man talar stafettlöpning och stafett-FM så är det inte ovanligt att vissa klubbar försöker locka löpare till sig.

MÅLMEDVETEN. Ett FM-guld ska bli två nästa sommar. Bild: Mikael Grönroos

Satsar mer på sin huvudsträcka

Nytt för nästa år är att Kuivisto kommer att satsa hårdare på 1500 meter än tidigare. En ordentlig rekordförbättring i somras och känslan av att hon ändå inte fick ut allt av kroppen under sensommaren gör att hon tror att hon ska kunna pressa ytterligare sekunder av sitt personbästa på 4.12,78.

– Nästa sommar är jag nöjd om jag löper under 4.10. Att förbättra rekordet med fem sekunder till går inte så där bara, säger Kuivisto och syftar på rekordförbättringen i Paavo Nurmi Games i Åbo i somras.

Jag har haft problem med att få träningen att fungera i flera veckor efter utlandsvistelser. Därför ska vi vara försiktiga med det.

Samtidigt som fokus kommer att ligga på den längre medeldistanssträckan ska hon också försöka toppa formen i början av mars.

– Huvudmålsättningen är inomhus-EM, det är realistiskt att tänka sig att jag kan ta mig dit.

Tidigare har 4.16 räckt för en EM-biljett, resultatgränserna inför nästa års tävlingar har ännu inte publicerats men troligen är de sådana att Akilles har en löpare på banan när startskottet ljuder för damernas europeiska mile.

Just nu tränar Kuivisto grundkondition och det är mycket möjligt att all träning inför EM kommer att ske hemma, särskilt om vintern är lika mild som de senaste vintrarna. Litet blåst och regn är bara bra, anser Kuivisto som inte trivs speciellt bra på träningsläger.

– Jag har haft problem med att få träningen att fungera i flera veckor efter utlandsvistelser. Därför ska vi vara försiktiga med det. Om jag åker så blir det i december.

I april-maj bär det trots allt av söderut för att slipa formen inför sommarsäsongen. Kalevaspelen är huvudmålet och aptiten har ökat efter att hon efter tre år och sex silver och brons äntligen lyckades ta ett guld i somras. Allt sedan 2013 har hon alltid stått på prispallen på både 800 m och 1500 m men varje gång fått nöja sig med att ha någon framför sig i resultatlistan.

– Tanken är att bli dubbelmästare, konstaterar Kuivisto.

Född 17.8.1991 (25 år).

Regerande finländsk mästare på 800 meter.

7 FM-silver och -brons på 800m och 1500m mellan åren 2013-2016.

Personrekord: 2.04,78 (800m) och 4.12,78 (1500m).

Förening: Porvoon Urheilijat (till 31.12.2016), Borgå Akilles (från 1.1.2017).

Tränare: Ari Suhonen (FR på 800m 1.44,10).

Mer läsning