Sanna och Tiia tar över Degerby Gille

NYA ÄGARE. Från och med augusti drivs restaurangverksamheten i Degerby Gille av nya krafter. Bild:

Sanna Brandt och Tiia Tahvanainen tar över krogverksamheten i Degerby Gille från och med augusti. Duon tror på framtiden och vill också erbjuda något nytt.

För cirka fyra år sedan träffades kvinnorna för första gången i Lappland, där de säsongjobbade. Nu flyttar Joensuubon Tahvanainen till Lovisa, där Brandt redan bor.

Bolaget Degerby Rusthåll, som äger gillebyggnaden vid Smedsgränd 4 i Lovisa, har redan ingått hyresavtal med de två och ett bolag för den kommande verksamheten ska bildas.

Då ÖN kontaktar Sanna Brandt per telefon hör man genast att hon är både glad och ivrig.

– Det är tufft att vara företagare i en småstad som Lovisa men vi måste ju tro på att vi klarar det. Det räknar vi med!

Konceptet formas

Hon vill inte i detta skede yppa mera om framtiden utan säger att i slutet av sommaren har konceptet klarnat. Nu planerar man.

– Vi informerar gärna i detalj lite senare.

Det har funnits restaurang i det gamla huset (byggt 1695) sedan 1930-talet. Den ideella föreningen Degerby Gille höll i trådarna fram till 1987. Senast har Timothy Kühn och Sebastian Karlsson verksamheten. Deras era i gillehuset avslutas denna vecka.

Sanna Brandt vet hur det är att vara företagare i Lovisa, hon och Joel Brandt skötte som bekant Pilastrarna i cirka 1,5 år men måste sluta för att ägaren Container Finance inte fortsatte hyreskontraktet i våras. Det kom som en kalldusch även paret Brandt hade vissa aningar om att någonting var på gång.

När ÖN skrev om saken i maj uppgav ägaren att stora reparationsarbeten varit nödvändiga och att huset sannolikt blir bostäder.

Yrkesmänniskor

Sanna Brandt har också länge jobbat vid Degerby, så hon vet vad hon ger sig in på.

Tiia Tahvanainen är köksmästare och även hon har lång erfarenhet av restaurangbranschen.

Fastigheten Degerby Rusthåll är stadens äldsta träbyggnad. Den uppfördes cirka 50 år innan staden Degerby grundades (numera Lovisa).

Mer läsning