Sångglada seniorer se hit! Nygammal kör söker flera röster

KÖRCHANS. Borgå svenska pensionärskör heter numera Borgåsniglarna och välkomnar nya sångare i ledet. – Vi hoppas få liv i kören igen, säger koristen Mikael Lindfors. Bild: Kristoffer Åberg

Kören Borgåsniglarna är det senaste tillskottet till utbudet av körer i Borgå. Kaj Silfast dirigerar den blandade kören som i första hand riktar sig till seniorer.

Nygammal är kanske det rätta ordet för seniorkören Borgåsniglarna. Det är nämligen Borgå svenska pensionärskör som fått ett nytt namn i hopp om att locka flera medlemmar och nya röster med i körgemenskapen.

– Tanken på ett nytt namn har legat och grott redan en tid. Pensionärskören var för två år sedan med på sångfestivalen Pang i kulturcentret i Esbo, och då reagerade vi på hur många seniorkörer hette någonting annat, de hade inte förleden "pensionär" i sina namn, säger körentusiasten Mikael Lindfors.

Namnflört

Vissa av körnamnen var roliga, andra mindre roliga, men eftersom Borgå svenska pensionärskör levt en tynande tillvaro så blev det aktuellt med att namnbyte till någonting mera attraktivt. Valet föll på Borgåsniglarna som anspelar på stadens trädgårdsgissel nummer ett – sniglarna – och på sävligheten som eventuellt smyger sig på när man blir äldre.

– Jag funderade på att bra körnamn och kom att tänka på Borgåsniglarna. "Det är ju passligt det" tänkte jag.

Många av sångarna i Borgåsniglarna har sjungit i kör i många år, och erfarenhet får man också i form av dirigenten Kaj Silfast. Silfast har gjort en lång karriär inom körlivet i östra Nyland, och under en period ledde han faktiskt pensionärskören.

Jag funderade på att bra körnamn och kom att tänka på Borgåsniglarna.

Efterlyser sångare

Nu är han tillbaka och vägleder Borgåsniglarna genom en mångsidig repertoar med allt från körmusik till svängiga valser och visor.

– Nu hoppas vi få liv i kören igen, säger Mikael Lindfors.

Kören har decimerats med hälften sedan han själv gick med för drygt femton år sedan. Nu är man nere i drygt femton sångare och plats finns för fler sångglada. Lindfors hoppas att det nya namnet ska fungera som lockbete åt seniorer – och varför inte yngre daglediga – som kanske avskräckts av pensionärsstämpeln.

Nu hoppas vi få liv i kören igen.

Själv har han en bakgrund inom Runebergskören BSB där han sjöng i 35 år innan han bytte till pensionärskören. Han hoppas att "avhoppare" från Runebergskören och andra körer i trakten väljer att fortsätta i Borgåsniglarna i stället för att helt och hållet lägga av med körsången.

Scenchans

– Den som har lust att sjunga, och har tid mitt på dagen, ska absolut komma och sjunga med oss, säger Mikael Lindfors.

– Vi uppträder också några gånger om året, tillägger han.

Kören Borgåsniglarna sjunger inom ramen för Borgå medborgarinstitut och samlas om onsdagarna (klockan 12.15–13.45) i Lundagården, Alexandersatan 11, för att sjunga tillsammans. Kursen omfattar 48 lektioner över två terminer och kostar 43 euro.

Mer läsning