Samuli Nieminen spenderar sin sommar på parketten

INTENSIV BASKETSOMMAR. Samuli Nieminen siktar på en plats i Finlands trupp i EM-slutspelet för 20-åringar. Bild: Andreas Sjöblom

Basket. Borgåbördige basketlöftet Samuli Nieminen, 19, står inför karriärens hittills viktigaste period. Han kandiderar för en plats i Finlands U20-trupp i EM på hemmaplan i juli och i augusti styr han kosan över Atlanten för studier i Stephen F. Austin-universitetet i USA.

– Det känns jättebra och jag ser fram emot en fantastisk och oförglömlig sommar, säger Samuli Nieminen.

Finlands U20-herrlandslag inleder hemma-EM i basket den 16 juli mot Israel. Regerande U20-Europamästaren Spanien och fjolårets EM-fyra Frankrike spelar också i samma grupp.

– Det blir säkert en häftig upplevelse för våra spelare att framför hemmapublik få spela mot topplag som Spanien och Frankrike, säger chefstränaren Anton Mirolybov.

Unik upplevelse

Samuli Nieminen är inne på samma linje.

– Det är inte precis varje dag man inom finsk basket får uppleva ett mästerskap på hemmaplan så det skall bli en fin upplevelse. Biljettförsäljningen till våra matcher har förlöpt bra och jag ser fram emot att få spela inför fullsatta läktare med hela Susifamiljens stöd i ryggen.

Det blir en hektisk sommar med många träningspass och matcher. Men det känns jäkligt bra.

Nieminen, som fått sin basketfostran i Porvoon Tarmo men de senaste säsongerna spelat för HBA Märsky (Backasbrinkens idrottsgymnasiums skollag) i division I vet vad som krävs för att Finland skall kunna utmana de stora basketnationerna.

– Vi har varken den längsta truppen eller de skickligaste individerna, men det kompenserar vi med en kampvilja och taktiskt kunnande som förhoppningsvis för oss bland de åtta bästa i turneringen. Det är minimimålet.

Hektisk sommar

Född: 24.8.1996.

Längd/vikt: 201 cm/90 kg.

Spelposition: Forward.

Senaste klubb: Helsinki Basketball Academy (HBA-Märsky).

Fostrarklubb: Porvoon Tarmo.

Meriter: Debuterade i Tarmo i basketligan som 14-åring. Spelade tre år på FM-nivå i B- och A-juniorsålder i JKS och Honka Akatemia. Spelade under den gångna säsongen i skollaget HBA-Märsky i division I. Har spelat 55 juniorlandslagsmatcher.

Övrigt: flyttar nästa höst till Stephen F. Austin-universitetet i USA.

Samtliga 16 lag går vidare till playoff från gruppspelet. Vinnarna i åttondelsfinalerna går vidare till kvartsfinaler medan förlorarna spelar om placeringarna 9–16. Finland spelar sina matcher i Helsingfors ishall.

U20-landslaget samlas för ett första förberedande tråningsläger i Susi Training Center i Lojo den 8-12 juni. Därefter följer en intensiv månadslång period med läger både i hemlandet och utomlands samt landskamper mot Tyskland, Serbien och Turkiet.

– Det blir en hektisk sommar med många träningspass och matcher. Men det känns jäkligt bra, säger Samuli Nieminen.

– Att vi får spela träningsmatcher mot åldersklassens bästa nationer är ett tecken på att finsk basket värdesätts högt. Vi får spela fem tuffa matcher före slutspelet och jag tycker också vi har tillräckligt många tråningsdagar för att finslipa lagspelet inför turneringen, säger Anton Mirolybov.

Hoppas på publikstöd

Finland inleder slutspelet den 16 juli mot Israel. I den stenhårda gruppen spelar dessutom Spanien och Frankrike.

– Assisterande tränaren Juha Sten har redan tagit en titt på våra kommande motståndare. Vi möter några verkligen tuffa basketnationer och det är helt klart att allt måste klaffa till hundra procent om vi ska lyckas vinna våra matcher.

– Jag tror att Susifamiljens trogna supportrar kommer att se till att stämningen är på topp i turneringen. Det är dessutom roligt att höra hur många frivilliga som anmält sitt intresse för att hjälpa till med arrangemangen. Det blir garanterat en oförglömlig och unik basketsommar, säger Mirolybov.

Atletisk idrottsman

I skollaget HBA-Märsky har Samuli Nieminen varit mer eller mindre ordinarie i startfemman. Under den gångna säsongen spelade han i snitt drygt 23 minuter per match med ett snitt på 9,2 poäng och 4,0 returer.

Tränaren Antti Koskelainen anser att Nieminen har alla egenskaper som krävs av en basketspelare.

– Samuli är en ytterst atletisk idrottare och man ser att han som yngre sysslat med friidrott. Han vet att det ibland krävs något av spartansk inställning för att nå toppen och har en sund inställning till sin framtida karriär inom basketsporten, säger Koskelainen om sin adept.

Flyttar till USA

Efter EM-turneringen får Samuli Nieminen börja packa för följande utmaning. I augusti flyttar han nämligen till USA för att med hjölp av ett idrottsstipendium spela basket i Stephen F. Austin-universitetet.

– Det är följande stora steg i karriären och det ska bli enormt fint att åka till USA.

Han besökte sin kommande studieort i samband med höstlovet i fjol och blev imponerad.

– Allt är uppbyggt utifrån idrottens och basketsportens behov och jag hade inte ett enda tråkigt ögonblick. Men så har staden Nacogdoches också bara drygt 33 000 invånare medan campusområdet rymmer 13 000 elever.

A-landslaget nästa?

201 centimeter långa Samuli Nieminen har figurerat i så gott som samtliga juniorlandslag i basket och kan ståta med 55 juniorlandskamper

I fjol somras fick Samuli Nieminen träna tillsammans med Susigänget och fick också sin första A-landslagsnotering då han satt på bänken i en träningsmatch mot Frankrike.

– Målet på lång sikt är naturligtvis att ta en plats i A-landslaget i basket. Men nu lägger jag alla fokus på det kommande EM-slutspelet, säger Nieminen.

I Finlands preliminära EM-trupp på 22 spelare ingår också Akseli Hartikainen, som är född och uppvuxen i Lahtis men numera representerar Porvoon Tarmo. Tränaren Anton Mirolybov har en otacksam uppgift då han ska ta ut den slutliga EM-truppen på 12 spelare.

– Konkurrensen om platserna i EM-laget är naturligtvis hård men det skulle vara en enormt stor besvikelse om jag inte kom med i den slutliga truppen, säger Samuli Nieminen.

Mer läsning