Samhörighet och nya vänner lockar unga till Hammars FBK

KAN SIN SAK. Vilma Gran vet hur man släcker en fetteld. Hon har varit med i Hammars FBK i två år. Bild: Jon Nyqvist

På ungdomsavdelningen vid Hammars frivilliga brandkår handlar det inte bara om brandsäkerhet. Verksamheten ger ungdomarna en fin möjlighet att uppleva samhörighet och framför allt att hitta nya vänner.

Ett tiotal ungdomar står samlade framför Hammars FBK:s gula brandstation under en frisk höstkväll mitt i natursköna Hammars. Stämningen är avslappnad då både ungdomarna och de frivilliga brandmännen som leder verksamheten diskuterar veckans händelser. Ungdomarna som är i 10–14-årsåldern verkar förväntansfulla.

Dagens övning hör till den mer spännande varianten: de ska använda en brandfilt för att släcka en fettbrand i en kastrull. Det är en situation som också lätt kan dyka upp i vardagen.

Enligt Rabbe Stenbäck, som leder ungdomsverksamheten på Hammars FBK, representerar kvällens grupp som består av dryga tio unga den nutida intressenivån för ungdomsverksamheten rätt väl.

En gång i veckan

Årets övningar började i augusti, ungefär samtidigt som skolstarten.

– Vi övar en gång i veckan på onsdagskvällar. Antalet unga som dyker upp varierar mellan tio och femton. Deltagandet från vecka till vecka beror starkt på vilka vänkretsar dyker upp, men det finns också alltid några som blir riktigt intresserade och stannar kvar i flera år, säger Stenbäck.

Vilma Gran och Sara Rautanen hör till de sistnämnda. Båda flickorna är tolv år gamla och har aktivt deltagit i ungdomsverksamheten i Hammars FBK i två år.

– Mitt intresse för den frivilliga brandkåren väcktes vid ett öppet hus som ordnades här för några år sedan, säger Gran.

Det viktigaste verkar ändå vara vänskapen som flickorna förstärkt via den gemensamma hobbyn.

– Jag följde med tack vare vänner som Vilma men den frivilliga brandkåren kändes också som en bra plats att hitta nya vänner, säger Rautanen.

De känner också att de har fått en bra allmänbildning inom brandsäkerhet. Flickorna är ändå väl medvetna om sina egna gränser.

– Inte är vi redo att rycka ut och släcka storbränder, men jag känner mig nog säker på mig själv när det gäller brandsäkerhet i vardagen, säger Gran.

Annette Stråhlman har hjälpt till med att organisera ungdomsverksamheten i åratal. Hon är glad att det fortfarande finns ungdomar som är intresserade av den frivilliga brandkåren, trots att det inte rör sig om lika stora grupper som under tidigare årtionden.

– Det känns som om det finns mycket mera som tävlar om ungdomarnas uppmärksamhet i dag. Därför är det roligt att se ungdomar som Vilma och Sara som varit med oss i flera år, säger Ståhlman.

Allmänbildande

Det är dags att börja veckans övning. Men först visar Rabbe Stenbäck in ungdomarna i ett klassrum som ligger bredvid garaget där de färggranna brandbilarna väntar i beredskap. Ungdomarna samlas i klassrummet och Stenbäck inleder sin lektion. I kväll diskuteras förhandssläckning, det vill säga det släckningsarbete som kan göras av privatpersoner för att förhindra att en eld sprider sig.

TEORI. Rabbe Stenbäck förbereder ungdomarna för kvällens övning i förhandsläckning med en teorilektion. Bild: Jon Nyqvist

Stenbäck utreder hur många av ungdomarna som känner till var den närmaste skumsläckaren finns i deras hem. Till skillnad från i många andra klassrum så är deltagandet i Stenbäcks klassrum aktivt och engagerat. Flera händer flyger upp vid varje fråga följt av entusiastiska svar.

Ute på gården förbereder Jarkko Nykänen och Rami Paananen kvällens praktiska övning. Båda är frivilliga brandmän i Hammars FBK, klädda i sin utrustning. De representerar två olika vägar in i den frivilliga brandkåren.

Paananen har varit med sen han var i samma ålder som ungdomarna som nu befinner sig i klassrummet. Han flyttade till Vanda på grund av sina studier men nu har han återvänt till Hammars och likaså till Hammars FBK.

– Det kändes som en självklarhet att komma tillbaka. Den frivilliga brandkåren finns väl i blodet vid det här laget, säger Paananen.

Till skillnad från Paananen började Nykänen i den frivilliga brandkåren som vuxen. Intresset hade ändå alltid funnits där.

– Jag växte upp på landsbygden i Lovisa och ungdomsverksamheten inom den frivilliga brandkåren där jag bodde gick endast på svenska. Men intresset levde kvar och för ett antal år sedan fattade jag beslutet att gå med i Hammars FBK, säger Nykänen.

Lektionen som pågår just nu är på finska, men Stråhlman påpekar att i praktiken är Hammars FBK tvåspråkigt.

– Språket ska inte vara ett hinder för att kunna delta. Många av oss är svenskspråkiga och under övningarna används båda språken enligt behov, säger han.

Framtida brandmän

Lektionen är avklarad och ungdomarna tågar ut ur brandstationen klädda i branddräkter och hjälmar. På gården väntar en ensam spis med en kastrull på en av plattorna. Teorin är avklarad och nu är det dags för själva övningen.

MÅNGA. Antalet ungdomar som deltar i Hammars FBK:s ungdomsverksamhet är mindre än under tidigare årtionden men verksamheten lockar fortfarande 10-15 unga varje vecka. Rabbe Stenbäck delar ut några sista visdomsord innan förhandssläckningsövningen kommer i gång på allvar. Bild: Jon Nyqvist

Ungdomarna ställer sig på kö, både förväntansfulla och kanske lite nervösa när Stenbäck tänder eld på fettet i bottnen av kastrullen. Den gula flamman lyser upp den skymmande höstkvällen medan Stenbäck delar ut några sista instruktioner. Han väljer ut Vilma Gran att börja eftersom hon är en av de mest erfarna i gruppen.

Hon tar ett stadigt grepp om brandfilten och täcker över kastrullen med en lugn manöver som visar hennes erfarenhet. Stenbäck följer belåtet med när varje ungdom släcker elden utan problem.

Han hör själv till en av dem som börjat i den frivilliga brandkåren som en ung pojke.

– Ja, jag måste väl ha varit åtta eller nio år gammal när jag började. På den tiden kunde gården vara full av över 50 ungdomar varje vecka, säger Stenbäck.

Även om de flesta av ungdomarna som deltar i ungdomsverksamheten inte kommer att fortsätta som brandmän i den frivilliga brandkåren så finns det enligt Stenbäck alltid en eller två som fastnar för livet precis som han gjorde.

11-åriga Justus Lindqvist hör till en av de nyare deltagarna i verksamheten. Han har varit med i knappt ett år, men det lysande leendet han visar upp efter att han släckt elden i kastrullen tyder på att han kanske är en av dem som har yrket i blodet.

– Jag har alltid velat bli en brandman, säger Lindqvist.

DELTAR. Justus Lindqvist, Sara Rautanen och Vilma Gran har hittat både nya vänner och en känsla av samhörighet vid Hammars FBK. Bild: Jon Nyqvist