Samarbete ska ge parkeringspengar till Svinö

Miljövänligt. Mångfalden ska bevaras på Svinö genom ett samarbete mellan Borgå stad och tre parkeringsföretag. Bild: Kristoffer Åberg

Borgå stad och företag inom parkeringsbranschen slår ihop sina krafter för att bevara naturen på Svinö.

Parkera för en bättre natur är sloganen bakom samarbetsprojektet mellan Borgå stad och tre parkeringsföretag. Målet är att samla in pengar som går direkt till skötseln av Svinö. Tanken är att gemensamt ta hand om friluftsområdet, och man kan delta genom att betala en frivillig parkeringsavgift i automaten som finns vid parkeringsplatsen på ön eller aktivera Easyparks mobilbetalning.

I pressmeddelandet påpekar Easypark att Svinös natur- och friluftsområden är en del av Borgås nationella stadspark, och att områdets skyddade vass – och urskogsområden är reservat för många djurarter. Bland djuren finns till exempel den sällsynta ägretthägern och den gladlynta skäggmesen. Svinös unika stigar erbjuder en lättillgänglig naturupplevelse för frilufts- och naturvänner, bara ett stenkast från staden. Området och dess naturstigar behöver ändå konstant underhåll.

Borgå stad startade samarbetsprojektet tillsammans med Easypark, Laatukilpi och Smart Park Finland, där målet är att göra det enkelt att understöda Svinö. Pengarna går oavkortat till Borgå stad, som hänvisar dem till förmån för bevarandet av Svinö.

Parkering. En frivillig parkeringsavgift ska ge pengar till att sköta om Svinö. Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning