Sålde varm saft redan vid bandyfinalen 1981 – Maija Eriksson stortrivs vid plansidan

NÖJE. – Det är så roligt att stå vid bandyplanen och sälja varm saft och annat smått och gott. Jag väntar alltid ivrigt på att det ska bli hemmamatch, säger Maija Eriksson som i 42 säsonger skött saft- och kaffeserveringen i halvtid. Bild: Kristoffer Åberg

De grönvita bandyspelarna har kommit och gått, bandybollen har gått från röd till orange, skridskorna har blivit mer avancerade och naturisen har blivit konstis. Men somliga saker består: Maija Eriksson. I fyrtiotvå vintrar har hon stått vid plansidan och sålt varm saft till bandyfolket.

Den pågående bandysäsongen blir Maija Eriksson 42:a. Det måste vara ett rekord av något slag, speciellt som hon inte sett en enda match utan bara har hört dem utspela sig bakom ryggen.

– Ropar publiken extra mycket brukar det vara hemmalaget som gjort mål, säger hon med självskriven expertis.

Eriksson är inte särskilt insatt i bandy, men är desto vassare på sitt eget ansvarsområde – det är hon som ser till att det finns varm saft och rykande hett kaffe för bandypubliken att värma sig med i pausen.

– Det är så roligt att stå vid bandyplanen och sälja varm saft och annat smått och gott. Jag väntar alltid ivrigt på att det ska bli hemmamatch, det är så roligt att träffa folk och alla är glada, säger Eriksson.

Intresset för bandyn väcktes ursprungligen som ett slags förlängning till sommarhobbyn cykling som gick i Akilles regi. Tillsammans med sin man engagerade Eriksson sig som frivillighjälp inom bandyn och på den vägen är det.

– En enda vinter har jag varit borta från plansidan, det var efter att jag blev opererad i höften.

UPPSKATTING. Akilles bandy har för länge sedan insett vilken pärla de har i Maija Eriksson. Hon har också uppmärksammats för sina insatser vid plansidan. Bild: Kristoffer Åberg

Juhla-Mokka och blandsaft

Maija Eriksson vet vad bandfyolket gillar och i vilken utsträckning. Under en vanlig seriematch går det åt cirka fem paket kaffe och drygt 10 liter varm saft, och när hon kokar kaffe, mäter upp saft och införskaffar bullängder så går det med välinövad rutin.

– Det ska vara Juhla-Mokka och blandsaft från fleralitersdunkar, säger hon.

Eriksson kör i gång matchförberedelserna redan hemma och kokar två termosar med kaffe för att talkofolket ska få något uppiggande att dricka när korvståndet monteras, grillen slås på och sargen sätts på plats för att markera spelplanens långsidor.

Det ska vara Juhla-Mokka och blandsaft från fleralitersdunkar.

– Om matchen börjar klockan sju brukar jag komma till planen vid halvfem för att ställa i ordning.

Nu för tiden brukar hon också bulla upp med lite läsk, sugrörsdricka och kanske lite choklad och någon godispåse. Det uppskattas av kommande generationer bandyfans som brukar trivas på bandyplanen, främst då i snöhögarna som kantar isen.

Grillkorven befattar hon sig däremot inte med.

– Korvarna sköter karlarna om, säger hon med eftertryck.

FAVORITER. – Det ska vara Juhla-Mokka och blandsaft från fleralitersdunkar, säger Maija Eriksson som gör sin 42:a bandysäsong som frivilligarbetare vid plansidan. Bild: Kristoffer Åberg

Strykande åtgång

Maija Erikssons stortrivs då bandyfolket strömmar till i pausen. Varm saft, kaffe och bulle har strykande åtgång och samtidigt passar hon på och byta några ord med sina kunder – stamkunder många av dem.

– Alla står nätt i kö, vi brukar ha två köer och då hinner alla få sin varma saft innan andra halvleken börjar. Visst är det bråttom när alla ska serveras på bara femton minuter, men jag har två flickor som hjälper mig.

– Och spelarna ska förstås ha sina två termosar med varm saft. Dem för vi till kopi, säger hon och syftar på spelarnas omklädningsrum.

Blir det inte kallt för dig där vid plansidan?

– Jag fryser inte. Förr var det annat när vi sålde saft och kaffe från ett öppet tältstånd, då var vi utsatta för väder och vind. Nu för tiden har vi ju en rätt så ombonad husvagn som försäljningsplats, och inne i den är det hur varmt som helst.

Och spelarna ska förstås ha sina två termosar med varm saft. Dem för vi till kopi.

Givet inslag

Efter mer än fyrtio säsonger av varm saft och kaffeservering kan man med fog säga att Maija Eriksson hör till de givna Akilles-inventarierna: hon är det där glada ansiktet som de törstiga och hungriga bandyfansen väntar att få se i halvtid.

– Jag brukar alltid få höra att "är du här ännu", säger Maija Eriksson. Jag hörde också en man säga till sin fru att "vi ska se om Maija är kvar" och hon svarade att "nånej, hon har nu slutat för länge sedan" men här är jag fortfarande.

Hur länge tänker du fortsätta?

– Jag slutar när Akilles slutar spela bandy.

Maija Eriksson stod posterad bakom vattenpannorna och kaffetermosarna också 1981, då Akilles tog sitt första bandyguld och den första av två matcher spelades på hemmaplan. Då var det målskillnaden som avgjorde vinnaren.

Jag slutar när Akilles slutar spela bandy.

Den stundande finalen ser hon lugnt på. För hennes del löper kvällen antagligen i ungefär samma banor som under en vanlig bandymatch – med den skillnaden att det lär bli extra mycket folk och en sällan skådad rusning till saftståndet.

Somt lär däremot följa det vanliga mönstret:

– I pausen brukar jag fråga kunderna vem som leder och efter matchen frågar jag vem vann?

Hur tror du det går i år?

– Jag tippar att våra pojkar tar guldet.

HÄR KAN du läsa om Erik Holmström, 100, vars bandyengagemang bara fortsätter

Mer läsning