Sagan om sjön Finlands populäraste dokumentärfilm

SUCCÉ. Sagan om sjön slog tittarrekord i söndags och blev samtidigt den populäraste dokumentärfilmen i Finland genom tiderna. Dokumentärfilmaren och dykaren Teemu Liakka från Borgå ansvarade för filmens visuella uttryck. Bild: Petra Lind

Dokumentärfilmen Sagan om sjön (Järven tarina) har blivit den populäraste dokumentärfilmen i Finland genom tiderna. Det meddelade filmens distributör Nordisk Film på måndagen.

Sju veckor och tre dagar efter biopremiären hade sammanlagt 131 745 personer sett dokumentären Sagan om sjön. Siffran beaktar även dem som sett en förhandsvisning av filmen.

På listan över de populäraste dokumentärfilmerna i Finland ligger Selänne på andra plats med en publik på 130 530 personer och Sagan om skogen på tredje plats med en publik på 90 156 personer.

Naturen och dess invånare filmar man på grund av genuint intresse och passion.

Sagan om sjön är regisserad av Marko Röhr och Kim Saarniluoto medan Borgåfilmaren Teemu Liakka ansvarar för filmens visuella grepp. I det konkreta filmarbetet har även de Borgåbaserade naturfilmarna Jan Henriksson och Atte Henriksson varit med.

Filmen hade sin premiär i januari och visas fortfarande på biograferna. FNB/ÖN