Sådana är bröderna

Bröderna bodde i två månader i det här motellrummet innan händelserna i Ölstens på veckoslutet. Bild: Max Nyberg

Domar i mindre brottsfall, låga inkomster och falsk adress. Men också våldsamt motstånd mot polis som det krävdes fyra poliser för att stävja. Det kommer fram i handlingar från svenska domstolar och uppgifter om de två bröder som misstänks för mordförsök riktade mot polis.

De två män som häktades för två mordförsök i Borgå, och flera i Tammerforstrakten på söndagen, är födda i Sverige, har delvis vuxit upp i Borgå, och har uppgett sig bo på två olika adresser i Stockholmsstadsdelen Johanneshov, sex sju kilometer söder om Stockholms centralstation.

Den ena brodern har dubbelt medborgarskap och den andra enbart svenskt. Den äldre brodern är född 1989 och den yngre 1994.

Den äldre av bröderna är skriven i samma hyresbostad som, enligt en rättshandling, sina föräldrar. Den yngre brodern har så sent som i augusti i år uppgett som sin adress något som i själva verket är en kyrka.

Den Volvo som uppenbarligen användes under biljakten i Birkaland på söndagen är registrerad på den yngre brodern och köpt i somras. Den är ändå avställd, något man enligt svenska Transportstyrelsen gör om man inte ska använda ett fordon – för att slippa betala fordonsskatt och trafikförsäkring.

Enbart den äldre brodern har ställts inför rätta i Sverige. 2011 dömdes han för våldsamt motstånd mot tjänsteman enligt en dom i Stockholms tingsrätt. När en polis skulle kontrollera honom utanför en krog på Södermalm, hade han försökt lämna platsen, och krängde sedan kroppen så att polisen behövde hjälp av tre andra poliser för att hantera mannen. Han dömdes till 40 dagsböter enligt det lägsta beloppet 50 kronor per dag.

2014 dömdes han för olovlig körning. Enligt domen från Södertörns tingsrätt i södra Stockholmsregionen hade han kört personbil i Stockholm "utan att vara berättigad till det", det vill säga utan körkort. Han hade heller inte haft ett finskt körkort.

Han hade lagförts för olovlig körning också tidigare, och brottet bedömdes enligt svensk lag därför vara grovt. Han dömdes till 50 dagsböter, och också då enligt det lägsta beloppet 50 kronor.

Det tyder på att han hade mycket små inkomster, vilket också den senaste beskattningen visar för hans och broderns del, och dessutom en handling från förvaltningsrätten.

Den äldre brodern har också varit misstänkt i ett fall med bokföringsbrott, målet skrevs ändå av. Han har registrerat ett bolag i oktober i fjol inom näringsgrenen "takarbeten av plåt".

Det finns uppgifter om att den äldre mannen sysslat med kampsporten shootfighting.

Enligt Iltalehti har männen inte tidigare ställts inför rätta i Finland.

Mer läsning