Sääkär korv-vagn stulen

STULEN KORVVAGN. Jan Sinisalo, som äger företaget "Sääkär korv – Varma Nakki", hoppas att korvvagnen som blev stulen natten till söndag ska hitta tillbaka. Bild: Lasse Lehtinen

En korvvagn blev stulen på natten mellan lördag och söndag i Pyttis. – Jag misstänker illdåd snarare än en planerad stöld, säger Jan Sinisalo, som driver företaget Sääkär korv – Varma Nakki.

Korvvagnen med loggan "Sääkär korv – Varma nakki" är en vanlig syn på evenemang runtom i Lovisa. Under natten till söndagen blev vagnen dock stulen från sitt tält på skärgårdsmarknaden i Pyttis.

– Jag lämnade marknaden klockan två på natten och var tillbaka klockan sju. Någon gång där emellan har vagnen blivit stulen, säger Jan Sinisalo.

Sinisalo hade lämnat vagnen i tältet och i vagnen fanns fortfarande korv och semlor. Han var däremot överraskad över att inget tagits från frysen som han lämnat olåst.

– Jag tror att det handlar om illdåd snarare än planerad stöld eller ett beställt arbete. Vagnen är nog inte lätt att sälja.

Korvvagnen är nu anmäld som stulen till polisen. Sinisalo tror att vagnen, som väger över 100 kg, ligger någonstans i vattnet.

– Dykare ska söka efter den i morgon. Jag har svårt att tro att den blivit släpad några längre vägar. Det är dessutom svårt att få vagnen på en båt.

Verksamheten kan drabbas

Tidpunkten för stölden kom olägligt. Sinisalo har flera beställningar under Lovisa Historiska Hus nästa helg och hade tänkt använda två korvvagnar under helgen.

– Jag har en till vagn som nu är färdig och ska registreras. Den har dock lite mindre kapacitet och drivs av gas och inte av el som den stulna vagnen.

Sinisalo har lovat hittelön om någon lyckas hitta vagnen och har skrivit ett inlägg på Facebook att den är stulen. Hittills har de inkomna tipsen inte lett till att vagnen kunnat upphittas.

– Men Facebook har nog fungerat väldigt bra för att sprida informationen. Jag har en till korvvagn i Helsingfors som hade försäljning under helgen. Ett tiotal personer kontaktade mig därför när de sett vagnen där.

Om vagnen hittas i vattnet tror Sinisalo att den fortfarande kan användas.

– Den är helt rostfri så jag måste egentligen bara byta ut alla elsystem och lampor.