Så upphör sympatistrejkerna

Post- och logistikunionens och Servicebranschens arbetsgivarförbund Paltas uppgörelse innebär att alla sympatistrejker avvecklas under onsdagen och torsdagen.

Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT meddelade på onsdagen att AKT:s sympatistrejker, som påbörjades förra veckan, "upphör omedelbart eller så fort som möjligt".

Den planerade blockaden som hade involverat fackets stuvare och var inprickad till torsdagen den 28 november klockan 06.00 är också avblåst, uppger AKT på sin webbplats.

– Vi har därtill hävt beslutet på övertidsförbud och förbudet att byta arbetsskift efter att poststrejken avblåstes. De här förbuden avvecklas med en smärre fördröjning, men jag utgår från att allt arbete har återgått till det normala under dagens lopp, säger AKT:s ordförande Marko Piirainen.

"Så fort som möjligt"

Sjömansunionen meddelade också på onsdagen att alla "arbetsstridsåtgärder inhiberas." Enligt Elektrikerförbundet upphör alla sympatistrejker omedelbart.

Finlands fackförbund för välfärdsproffs JHL använder sig däremot av formuleringen att sympatistrejkerna upphör så fort som möjligt.

– Formuleringen innebär att de som har strejkat återgår till jobbet från och med nästa arbetsskift. Om man till exempel hade haft morgon- eller dagstur i dag så återvänder man till jobbet först i morgon, säger JHL:s kommunikationschef Kristiina Ahonen.

JHL:s sympatistrejk har bland annat drabbat Finnferries färjtrafik.

– Det är fint att det blev ett rejält resultat i tvisten om Postens arbetsvillkor. Sympatistrejkerna satte helt tydligt fart på förhandlingarna, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i ett pressmeddelande.