Så öppnar restaurangerna: Öppet mellan klockan 6 och 23, alkoholserveringen upphör klockan 22

TIDIGT. För barer som Porvoon Paahtimo är de föreslagna tiderna för alkoholservering inte tillräckliga. Bild: Kristoffer Åberg

Alkohol fram till klockan 22 och öppet 6-23. Så blir det fram till slutet av oktober. I Borgå får beslutet blandade reaktioner

Regeringen har i dag kommit överens om villkoren för att restaurangerna ska kunna öppna den 1 juni. Förordningen om restaurangregleringen behandlas vid regeringens extra sammanträde i dag vid lunchtid och kommer i bästa fall till riksdagsbehandling redan vid dagens plenum klockan 14.

Enligt uppgifter som cirkulerat i medierna har regeringen haft olika åsikter bland annat om vilken tid på kvällen alkoholserveringen bör avslutas och om vilka regler som ska gälla beträffande antalet kundplatser.

Vid restaurangen Zum Beispiel i Borgå är vd Leena Simojoki att det är skönt att ha fått besked.

– Vi har väntat på tydliga regler om hur vi får öppna. Nu kan vi planera verksamheten lite bättre.

Mara kritiserar

Budet är att antalet kunder begränsas till 50 procent av det normala, något som Turism- Och Restaurangförbundet Mara kritiserat. Enligt dem vore 75 procent en bättre siffra. Riksdagen ska också godkänna regeringens förslag.

Helsingin Sanomat uppger också att beslutet kan komma att korrigeras enligt epidemisituationen under sommaren.

En annan fråga är hur kunderna hittar tillbaka. Leena Simojoki gissar att det dröjer länge innan man är tillbaka i situationen som rådde innan coronan. Epidemin har också inneburit en ändring i konceptet som kommer att fortsätta. Till exempel har man slopat buffébordet med bröd, och köandet vid lunchen.

– Vi har nu bara bordsservering. Utöver det tänker vi mycket på hygien och hur vi kan hålla öppet på ett tryggt sätt. Dessutom använder vi Citroen-skåpbilen ute på gatan så man kan beställa där om man inte vill komma in.

De tider som regeringen tänkt sig – alltså alkoholservering till 22 och att man stänger 23 – innebär inget problem för Zum Beispiel. Man har inte annars heller väldigt sena öppethållningstider.

– Vår plan nu är att hålla öppet mellan klockan 10 och 19. Men i det här skedet är det så osäkert att planeringen till stora delar måste utgå från gissningar.

Annat för barer

Vid Porvoon Paahtimo, som är bar och kafé, är Antti Soivio å sin sida besviken på beslutet som det ser ut nu. Att alkoholserveringen måste sluta klockan 22 innebär att baren sannolikt inte är lönsam – Paahtimo är som alla andra i branschen där den största försäljningen äger rum efter klockan 22.

– Det borde utökas med åtminstone en timme. Såsom det är nu kommer folk bara att stanna hemma, misstänker jag. Det är en underlig lösning. Klockan 22 är mera som ett saftkalas för barn, säger Soivio.

– Men hälsan är viktigast, och om det här är viktigt för att inte orsaka problem så är det ett bra beslut. Men jag tvivlar på det, tillägger han.