Så här såg nyhetsveckan ut – se bildspel från veckan som gått

Bild: Kristoffer Åberg

Vi har samlat de viktigaste och intressantaste nyheterna från den gångna veckan.

Veckoslutet: Bra vibbar på Facebook

Sofia Antman slog i våras in på en positiv väg och grundade en Facebook-grupp under devisen "tillsammans räddar vi företagen i Borgå". Nu har gruppen 4 300 medlemmar och varje dag görs otaliga inlägg av Borgåbor som använt olika lokala tjänster.

Måndag: corona, corona och corona

Veckan började med ett antal nyheter om coronasmitta i Borgå – däribland vid Careeria, vid HVC och vid en frisbeegolfturnering.

Vi skrev också om ungdomar i Sibbo, och att majoriteten verkar må bra trots pandemin.

Bild: Kristoffer Åberg

Tisdag: modern teknologi, upphandlingar och barn som vill hem

Drönare börjar bli vardag, så också inom myndighetsverksamhet. Vi besökte Wessö FBK för att se hur man använder farkosterna i jobbet.

Vi noterade också att upphandlingar inte är så enkelt, och att Jokilaakson koulu inte gått som planerat.

En av de mera lästa artiklarna handlade om ett barn som klättrade över daghemmets port. Det slutade lyckligt – barnet ville bara gå hem – men det ledde till att staden ser över säkerheten.

Bild: Kristoffer Åberg

Onsdag: kultur, privata läkarstationer och tåg

På kultursidan noterade ÖN för en tid sedan att Lovisa stad drar sig ur Sibeliusdagarna. Nu har en annan aktör tagit över de kända musikdagarna.

I sporten blev det fotboll, Borgåskytten Fredrik Jensen och att Finland slog Irland.

Den privata läkarstationen Nim-Med fyllde ett år under veckan, och vi tog ett snack med företagaren om hur det var att starta när en pandemi också startade, och lite om ett eventuellt kommande vaccin.

Under veckan meddelade Kotka stad att man lägger in flera extra miljoner i östra kustbanan – det efter att dragningen via Borgå till Kouvola verkar bli mera sannolikt. Kort senare meddelade också Lovisa att man skjuter till extra pengar.

Bild: Kristoffer Åberg

Bild: Victoria Riikonen

Torsdag: finanser, nya coronarekommendationer

På torsdagen blev det dags att ta upp stadsdirektörens förslag till budget i Borgå – ett tema som är svårt att göra intressant men som påverkar allas vardag.

På torsdagseftermiddagen meddelade såväl Lovisa som Borgå om exponeringar i skolor. Det kom också nya rekommendationer för föreningar och evenemang och munskydd.

Vindkraft är på agendan i Lovisa, och därför hade man ett möte i Forsby där invånarna uttryckte oro över buller och en viss irritation över att deras känslor inte beaktas.

Bild: Kristoffer Åberg

Fredag: staden hjälper barnfamiljer, och det är bra att vara i skogen

Familjer med små barn kan ha det tungt ibland, och därför har Borgå börjat hjälpa i vardagen. I princip krävs bara ett samtal, och på fredagen publicerade vi ett reportage med Susanne Wallenius som får hjälp med tvillingarna.

Hälsoskogen är ett projekt för såväl äldre som yngre. Målet är att må bra, och det kan man mycket väl uppnå med skogspromenader. Terapistunderna i skogen ger familjerna gemensamma erfarenheter och förhoppningen är att man hittar sin egen skog, till exempel nära hemmet, och kan inlemma naturbesök i vardagen.

Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning