Rysk nutidskonst intar Kotka

SURREALISTISKT. Surreal Glimpses of Russia heter Rinat Voligamsis (f 1968) verk som visas på maritimcentret Vellamo i Kotka. Voligamsi blev internationellt känd för cirka tio år sedan efter att ha skapat fiktiva, parallella biografier för Vladimir Lenin och hans tvillingbror Sergei. Bild: Rinat Voligamsi

Noise of time, tidens brus, heter den nya utställningen på maritimcentret Vellamo i Kotka som presenterar rysk nutidskonst.

Med Noise of Time fylls Vellamo med nutidskonst från olika delar av Ryssland. Fokus ligger på verk från 2000-talet, det vill säga på tiden efter Sovjetunionens fall då många nya konstgrupperingar, museer, gallerier och konstskolor startades upp i Ryssland.

Den nya tidens konst var experimentell och till och med vågad, och konstnärerna sökte ett omedelbart, instinktivt och äkta uttryck. Många konstnärer rörde sig i dämpade motivkretsar och skapade med utslagning, sorg och alkohol som teman, men det fanns också många som utforskade det abstrakta måleriet och närmade sig konsten lekfullt, med färger. I S:t Petersburg föddes även en konstinriktning kallad postakademism som strävade efter att återuppliva den klassiska konstens traditioner.

Det är det ryska privata museet Erarta, baserat i S:t Petersburg, som koordinerat utställningen. Musset har som mål att främja rysk nutidskonst såväl i hemlandet som utomlands, och i samlingarna finns run 2 300 konstverk av 250 olika konstnärer.

Noise of time är Erartas första utställning i Finland. Den har sammanställts i samarbete mellan Erarta och Kymenlaakson museo.

Rysk nutidskonst ur Erartas kollektion visas på maritimcentret Vellamo i Kotka.

Utställningen pågår den 29.9–26.11.2017.

Mer läsning