Rykten om varg i Borgå, men inget är bekräftat

ROVDJUR. Det går rykten om att vargar ska röra sig i Borgå. Bild: Mostphotos

Yle och Uusimaa skriver att folk sett varg i Borgåtrakten. På jaktvårdsföreningen har man varken lyckats bevisa saken eller talat med någon som själv sett djuren.

Yle hänvisar till rykten på Facebook, där ett antal människor ska ha sett vargar röra sig i Stensböle i Borgå. Mera specifikt ska det handla om tre unga vargar som rör sig på sträckan Stensböle-Västerkullavägen.

Uusimaa intervjuar för sin del Jalmari Karjalainen som bor på Västerkullavägen och som ska ha sett en varg.

– Jag har hört om flera, men en har jag sett, säger Karjalainen till Uusimaa.

Inga bevis

Observationerna har ännu inte utmynnat i någon faktiskt bekräftelse. Joachim Bergqvist på Borgå jaktvårdsförening säger till Östnyland att ingen ännu tagit kontakt, och att man därför inte lyckats granska några spår.

– Jag hoppas att folk tar kontakt den officiella vägen. Om man ser varg på gårdsplan så ska man kontakta polisen eller jaktvårdsföreningen.

Han tillägger att det också skulle tillåta föreningen att sköta informationsgången.

– Det är bättre än att det går ryktesvägen.

Bergqvist är inte heller säker på när de tre vargarna ska ha synats. Det talas om söndagen för en knapp vecka sedan, men Bergqvist har inte lyckats bekräfta saken. Det betyder också att han inte kommit till själva källan, utan bara hört om personer som känner personer som vet vem som sett vargarna.

– Vi är lite rädda för att det enbart är rykten. Visserligen är det inte helt osannolikt att det faktiskt stämmer, det finns nog varg i skogen, oftast ensamma strövare.

Han tillägger att det sannolikt inte handlar om hundar om någon faktiskt observerat tre lika stora djur kvällstid på gården.

– Det är ovanligt att folk har tre så stora hundar som dessutom är lösa. Det vore spännande om det är varg, de har sin plats i naturen. Och de har ju mycket mat. Det finns gott om hjort.

Ta kontakt

Bergqvist är nu främst nyfiken på om det faktiskt är varg.

– Och om det stämmer så undrar vi om de bara igenom eller om en vargstam håller på att utvecklas.

Han uppmanar den som ser djuren kontakta honom via Borgå jaktvårdsförening.

– Då kan vi åka ut och se, kanske hitta spår. Alla har dessutom kamera i telefonen. En bild vore bra.

Joachim Bergqvists kontaktuppgifter hittas via Finlands viltcentral på www.riista.fi där man kan söka bland de olika jaktvårdsföreningarna.