Rutor där färgerna gör storyn

VARIERAD STIL. Mångsidighet är seriekonstnären Tommi Musturis varumärke; han håller inte enbart till i de regelrätta striparnas värld. Här målar han figuren Samuel i trappuppgången till Söderkulla bibliotek. Bild: Petra Lind

Serietecknaren och illustratören Tommi Musturi skapar i en stram stil där orden ofta är få men symboliken och färgerna florerar. Ett sampel av hans alster visas i Söderkulla bibliotek över sommaren.

Tommi Musturi balanserar på a-stegen och penslar i ett grannrött färgfält på väggen i trappuppgången till Söderkulla bibliotek. Konturerna till en av hans seriekaraktärer, Samuel, speglas på väggen via en projektor och han fyller i färgerna yta för yta – med paus för torktid.

Söderkulla-bibban är känd för sin satsning på serier och Musturis väggmålning är i gott sällskap med motiv av serietecknare som Bo Haglund, Karstein Volle och Tiitu Takalo.

– Jag fick ett erbjudande om att ställa ut i Söderkulla bibliotek i samband med fjolårets seriefestival Å-fest i Borgå och nappade på förslaget, säger Tommi Musturi.

Musturi har alltid gillat att teckna och gjorde redan som liten egna fanziner. I nioårsåldern lärde han sig rita på dator och blev en aktiv del av subkulturen demoskene, det vill säga grupperingar där man delar visuella effekter och grafiska program via dator.

– Dessutom har jag alltid läst serier och mina förebilder som seriekonstnär är klassiska namn som Gary Panter och Olivier de Sagazan.

Erövrar världen

Den Tammerforsbaserade tecknaren, grafikern och illustratören hör till Finlands mest spridda serietecknare geografiskt: hans arbeten har publicerats i otaliga sammanhang såväl i Europa som i Nordamerika och hans seriealbum är översatta till tio olika språk.

Tommi Musturi är i och för sig ingen mångordig seriekonstnär utan arbetar med färger, inte ord, som centralt element.

– Jag berättar med färger. Utan färger skulle det inte finnas någon story, säger han.

Han laddar energi och känslor i de olika nyanserna och använder kontrastfärger för att bygga upp effektfulla berättelser. Någon favoritfärg har han inte utan nyttjar paletten utan begränsningar.

– Det finns inte en färg utan en annan, färger kräver andra färger för att förmedla rätt sorts energi.

FÄRGSTARK. Tommi Musturis serier utgår ofta från existentiella teman, serverade på ett humoristiskt sätt. I sitt uttryck är han fåordig och berättar via färger. Bild: Petra Lind

Mångsidig konstnär

Orsaken till den frikostiga färginställningen tror Tommi Musturi själv att bottnar i att han även jobbat mycket med grafik och med trycksaker: han har ägnat mycket tid åt till att fundera hur man får färger att ta sig bäst ut i tryck. I tio års tid drev han serieförlaget Boing Being och Huuda Huuda som publicerade omkring 10 000 album innan verksamheten avvecklades vid årsskiftet.

– Jag har många grejer på gång samtidigt, det är mitt sätt att jobba, säger Musturi som också ägnar mycket av sin tid åt beställningsarbeten.

Utställd i Söderkulla bibliotek finns serier och illustrationer skapade för olika sammanhang, och en del har inte visats tidigare i Finland, eller någon annanstans. Nämnas kan till exempel en spökinspirerad serie som kommer att publiceras i New York Times, och en annan, cocktailbaserad serie som ska publiceras i ett italienskt magasin inom kort.

SPÖKSTORY. Tommi Musturi har många uppdragsgivare. Till exempel den här serien är ett beställningsverk för New York Times. Bild: Petra Lind

Cocktailuppdraget, som omfattar fem serieblad, närmade han sig via informationsgrafikens sfär. Hur blåser man en glasflaska? Hur går det till då man brygger ingefäraöl?

Stilblandare

– Jag kör inte med en enda stil utan med många olika stilar. Arbetar man enbart i en stil finns det risk för att ens alster blir maneriska.

När han får en idé för ett arbete så funderar han allra först om det ska bli en serie, en animation eller en illustration. Många gånger låter han också stilarna gå in i varandra.

Tommi Musturis hjärtesak är sedan flera år tillbaka seriefiguren Samuel, en spökliknande typ. I den första serieromanen från 2009, Samuelin matkassa, är karaktären ute på äventyr i färgstarka omgivningar.

Jag kör inte med en enda stil utan med många olika stilar.

– Samuel är en helt vanlig typ, en vardagshjälte som ingen egentligen ser när han rör sig i gatubilden. Han kan råka ut för lite vad som helst och kommenterar samtidigt världens gång med alla udda saker han gör.

Ungefär Samuel

Följande album om Samuel är redan under arbete – en bok med gott om referenser till science fiction-genren– också om han ägnat det senaste året till att puffa Suurinpiirtein Samuel som i höstas utkom samtidigts i nio länder.

I och med att Tommi Musturi är översatt till många språk så finns det också en beställning på honom hos serieläsarna i länder världen över.

– Jag strävar efter att ta mig tid att åka runt och berätta om mina serier. Sedan Suurinpiirtein Samuel kom ut har jag besökt tio olika länder, från Brasilien och USA till Tyskland och Frankrike.

Tommi Musturis serier, inte minst den halvt oövervinnerliga Samuel, och illustrationer har ofta ett existentiellt budskap som serveras på ett humoristiskt sätt. Det handlar om individualism, ensamhet, natur och frihet.

Tommi Musturis serier och illustrationer visas i Söderkulla bibliotek fram till den 31 september.

Seriekonstnär, illustratör och grafiker född 1975. Ursprungligen från Juupajoki, numera bosatt i Tammerfors.

Sedan 2005 har han gett ut fem album i serien Toivon kirjat. Böckerna är översatta till franska och engelska.

Serieromanen Samuelin matkassa, som utkom 2009, finns med bland de 1001 serier som redaktören Paul Gravetti lyfte fram i boken "1001 Comics You Must Read Before You Die".

Nyaste albumet Suurinpiirtein Samuel kom hösten 2016 och släpptes samtidigt i nio länder. I våras gavs boken också ut i USA.

Utöver serier har han publicerat otaliga illustrerade böcker och konstböcker. Bland annat skapade han den internationell belönade serieantologin Glömp.

Aktiv inom serieföreningen Kutikuti. Fram till årsskiftet gav han också ut serier på de egna förlagen Boing Being och Huuda Huuda.