Rutor av prisbelönt seriekonstnär visas i Söderkulla

CHOCK. Tiitu Takalo är en erkänt skicklig tecknare och tecknar med träfärger, tuschlavering, vit gouache och olika effektfärger. Bild: Kristoffer Åberg

Söderkulla bibliotek fortsätter profilera sig som ett seriebibliotek. Nu står seriekonstnären Tiitu Takalo i tur att ställa ut och lämna sin signatur på den serieprydda väggen i trapphuset.

Tiitu Takalo (f 1976) brukar ofta lyftas fram som en av sin generations skickligaste serietecknare. Det har hon också fått bekräftelse för: år 2015 belönades hon med Serie-Finlandia och Tammerfors stads litteraturpris för albumet Minä, Mikko ja Annikki.

Serieromanen utspelar sig i Tiitu Takalos hemkvarter i Tammerfors, i trähuskvarteret Annikki, och innehållet kopplar dels till inbördeskriget 1918, dels till vinterkriget. På Söderkulla bibliotek har man möjlighet att bekanta sig närmare med hennes inramade original teckningar utförda med träfärger, tuschlavering, vit gouache och olika effektfärger.

Takalo är känd i synnerhet som skildrare av kvinnlighet, av flickighet och av relationer. Hon tangerar även aktivism och alternativa levnadssätt i sitt bildspråk.

Förutom att Tiitu Takalo tecknar serier skriver hon seriemanus, hon illustrerar, är bokförläggare i liten skala samt undervisar i serieteckning. Hon premierades i fjol med serieföreningen Suomen sarjakuvaseuras Puupäähattu-pris.

Tiitu Takalos utställning på Söderkulla bibliotek pågår till och med den 10 februari 2019. ÖN