Ruohonen-Lerner: Sannfinländarnas grupp i Europaparlamentet kan bli näst störst efter EU-valet

TILLVÄXT. Europaparlamentariker Pirkko Ruhonen-Lerner (Sannf) tror att ECR-gruppen i Europaparlamentet växer efter valet. Foto: Erik Sandström/SPT Bild: Erik Sandstrom/SPT

ECR förlorar nästan en fjärdedel av sina Europaparlamentariker efter brexit, men förhandlingar pågår med nya partier.

Europeiska konservativa och reformister (ECR) grundades 2009 efter att bland annat Konservativa partiet i Storbritannien, med James Cameron i spetsen, beslutade att avsluta samarbetet med kristdemokratiska Europeiska folkpartiet (EPP).

Det konservativa och euroskeptiska ECR är parlamentets tredjestörsta grupp, men i och med brexit kommer gruppen att förlora nästan en fjärdedel av sina Europaparlamentariker. Det oroar inte sannfinländska Pirkko Ruohonen-Lerner (Sannf/ECR).

– Min personliga gissning är att gruppen växer efter valet, säger Borgåpolitikern Ruohonen-Lerner.

ECR förhandlar med flera nya partier och enligt Ruohonen-Lerner ser det positivt ut.

– Vi skulle kunna bli den näst största gruppen. Först blir det ändå val och utifrån valresultatet ser vi hur det går.

Exakt vilka partier gruppen förhandlar med är konfidentiellt, enligt Ruohonen-Lerner. Samtidigt har Italiens inrikesminister Matteo Salvini förhandlat med ledningen för polska Lag och rättvisa, som är det näst största partiet i ECR. Salvini representerar det högerpopulistiska partiet Lega Nord.

Borde Sannfinländarna berätta öppet om förhandlingarna, så att väljarna vet vilken grupp de röstar på?

– Det är fråga om pågående förhandlingar som grundar sig på uppskattningar av valresultatet. Tack vare förhandlingarna blir det lättare att hitta en gemensam ton efter valet med likasinnade partier.

Enligt Ruohonen-Lerner kan finländarna rösta endast på finländska partier och deras valprogram.

– Det är klart att Sannfinländarna betonar samma frågor i valprogrammet som våra kommande samarbetspartner.

Britterna har varit en ledande kraft i ECR – vem kommer att leda gruppen efter brexit?

– Också personer från andra partier är aktiva. Nu har vi haft delat ordförandeskap, med en brittisk och en polsk ordförande, säger Ruohonen-Lerner.

Finns det partier ni inte kan tänka er att samarbeta med?

– Det finns ingen jag kan nämna på rak arm. Men om det finns problemfall så reds de säkert ut innan de tas med i gruppen. Partierna måste ha gemensamma värderingar och målsättningar för EU:s framtid för att få ihop en fungerande grupp.

Mer läsning