Runerådet väljer igen stadens bästa Runebergstårta

TÅRTTEST. Runerådet samlas på onsdag för att välja årets godaste Runebergstårta. Publiken är välkommen att följa med juryns smaktest och fira Fredrika Runebergs födelsedag i J.L. Runebergs hem. Bild: Ksf-arkiv/Cata Portin

Det handlar om Runebergstårtor när Runerådet igen samlas i Runebergs hem nästa vecka. I år är det tredje gången som stadens bästa Runebergstårta utses i ett blindtest.

Runerådet samlas den här gången på Fredrika Runebergs födelsedag, det vill säga onsdagen den 2 september, och med start klockan 14 sätter rådets medlemmar tänderna i ett urval läckra tårtor från lokala kaféer och bagerier. Juryn ger poäng både för utseende och konsistens men det allra viktigaste är förstås smaken.

– Runebergstårtan är en verklig klassiker som serverades i kaféer redan under skaldens livstid, säger Maria Kovanen på Runebergs hem.

Både konditor Lars Henrik Astenius och Fredrika Runeberg hade sina egna recept till tårtan, och också dagens bagarmästare har ofta sin egen hemliga ingredienser som gör just deras Runebergstårta speciell.

– Nu söker vi årets godaste Runebergstårta, säger Kovanen.

Runerådet 2020 är öppet för publik och i år också en del av matevenemanget Smaku. Dagen till ära är det dessutom fritt inträde till hemmuseet klockan 10–16.

Evenemanget arrangeras av Borgå stads kulturtjänster.