Runebergskören sjunger in våren

VÅRKÄNSLOR. Runebergskören BSB ordnar traditionell vårkonsert i Kvarnbackens skola den 12 maj. Här sjunger koristerna in våren i Runebergsesplanaden i Borgå på första maj. Bild:

Runebergskören BSB ställer till med traditionell vårkonsert i Kvarnbackens skola lördagen den 12 maj.

Körens nya ordförande sedan drygt två månader tillbaka, Thomas Stendahl, berättar att kören i år satsar på ett tvådelat konsertupplägg som omfattar både äldre och nyare material.

– Nysatsningen beror inte på mig, vi bestämde redan i fjol att vi skulle satsa också på lite nyare och modernare stycken.

Det betyder inte att Runebergskören skulle ha övergett den traditionella manskörsrepertoaren. Den första delen av konserten Vårkänslor formas av äldre material och stycken som koristerna bjudit på också tidigare. Man sjunger till exempel stycken av Selim Palmgren, såsom Sommarljus och Höststämning‚ samt två förhållandevis nyskrivna stycken på temat Runeberg som kom till efter en kompositionstävling för några år sedan.

Förnyelse

I den andra konsertdelen är fokuset mera modernt och till exempel får publiken höra Stings vackra Fields of joy. Stämningsfull är också Rauno Lehtinens On hetki som kören gör på svenska i Jonathan Lutz översättning och arrangemang. Utöver En stund, som låten heter, sjunger Runebergskören också låtar som King of the road och Yes, sir, that's my baby.

Den sist nämnda är visserligen från 1925 men visst är låten svängig och modern jämfört med de flesta klassiska manskörsstyckena.

– I något skede måste man våga förnya repertoaren lite och den vägen försöka locka både yngre körsångare och en yngre publik, säger Thomas Stendahl.

En del av styckena i den modernare konsertdelen fungerar samtidigt som ett smakprov på det kommande albumet som Runebergskören BSB ska spela in i maj.

Runebergskören BSB dirigeras av Teppo Salakka. Programbladet kostar 10 euro, det dukas upp med buffé under pausen.

Kvarnbackens skola i Borgå lördagen den 12 maj klockan 15.

Mer läsning