Runebergskören sjunger in första maj – konserten strömmas live via Facebook

Runebergskören sjunger in våren på första maj med en strömmad livekonsert på Facebook. Bild: Ksf-arkiv/Max Nyberg

Runebergskören BSB:s sjungande vårhälsning i Runebergsesplanaden hör till de givna förstamajtraditionerna för många Borgåbor. I år rasar vintern ut i form av en minikonsert som strömmas på körens Facebook-sida.

– Först hade vi tänkt sända inspelningen från fjolårets konsert igen, men sedan kom vi fram till att det är roligt med lite nytt, säger Thomas Stendahl, ordförande för Runebergskören. I år satsar vi på en konsert som strömmas live på vår Facebook-sida med start klockan 13.

Uppträder med traditionella sånger till valborg gör en kvartett från Runebergskören. Under ledning av dirigenten Teppo Salakka sjunger förste tenor Peik Nordström, andre tenor Jonas Sjöroos, första bas Stefan Hindström och andra bas Peter Floman in våren – från en än så länge okänd plats.

– Det beror lite på vädret, men tanken är att kvartetten ska sjunga någonstans utomhus, det ger den rätta förstamajkänslan. Är det dåligt väder så får de sjunga på Grand, precis som i fjol, säger Thomas Stendahl.

På tal om fjolårets valborgskonsert så har mottagandet varit överraskande positivt. Runebergskören har räknat in hela 11 000 tittare som lyssnat på förstamajkonserten från 2020.

Tanken är att kvartetten ska sjunga någonstans utomhus, det ger den rätta förstamajkänslan.

Årets repertoar följer sedvanliga ramar men exakt vilka stycken som kvartetten sjunger är ännu inte klart. Glad såsom fågeln i morgonstunden och Vintern rasat har varit på förslag och en sång kommer att göras på finska.

Det blir en förstamajkonsert av det kortare formatet.

– Tre sånger är det tänkt att kvartetten framför, säger Stendahl.

Strömningen på Runebergskörens Facebook-sida kör i gång den 1 maj klockan 13.

Petra Lind Reporter