Runebergskören sjöng in julen

STÄMINGSFULL. Runebergskörens traditionella julkonsert var lågmäld och ljus. Bild: Åsa Nyman

Runebergskören BSB levde upp till de förväntningar det medför att vara en av regionens stabilaste kulturinstitutioner. Årets julkonsert Tänd ett ljus var eftertänksam och lågmäld med fokus på fred och frid.

Tryckta programblad och konsertbiljetter gav redan från början ett gediget intryck och kören underströk detta genom att uppträda säkert och utan noter. Runebergskören BSB gav en så säker känsla, bara genom att stå stilla och avslappnat på körställningarna, att många andra körer gott kunde ta exempel.

Den avslappnade men säkra framtoningen hördes också i sångerna. Den goda kontakten mellan dirigent Teppo Salakka och koristerna syntes klart och underlättades av att kören sjöng utan noter.

Kören kunde ändå gärna fästa ännu större uppmärksamhet vid intonationen och uttalet, eftersom vissa texter blev svåra att uppfatta då kören inte sjöng unisont.

STÄMINGSFULL. Runebergskörens traditionella julkonsert var lågmäld och ljus. Bild: Åsa Nyman

Fina nyanser

Manskörer brukar ofta och gärna ta i ordentligt, på bekostnad av pianissimo-partier och känslighet. Runebergskören gjorde tvärtom och satsade på att sjunga lågmält och behärskat. Det är ambitiöst och inte lätt, men Teppo Salakka har skapat en jämn klang mellan stämmorna och lyckades hålla sångarnas uppmärksamhet genom hela konserten med sin odramatiska men tydliga ledning.

Bäst klingade de lugnaste sångerna utan ackompanjemang, som Dagen är kommen, Jul, jul strålande jul, När juldagsmorgon glimmar och Härlig är jorden. Salakka kunde rentav ha utnyttjat körens dämpade och mjuka klang i ännu större utsträckning under kvällen, med stöd av domkyrkans fina akustik.

I Stilla natt förmedlade kören just den stillhet som texten anger. Däremot hade kören vissa svårigheter att hitta samklang i Saransalmis Rauhaa, vain rauhaa och Fougstedts krävande Nattlig Madonna

Dikter och luciasång

Körsången varvades inte, som tidigare år, med namnstarka solister utan med elegant textläsning av skådespelaren Marjorita Huldén. Publiken fick höra texter av såväl J. L. Runeberg som Lars Huldén och dessutom ett par moderna poplåtstexter. Hela konserten inleddes med ett par dikter av Diktarhemmets tidigare invånare Lars Huldén, som gick bort i höstas.

NYTT GREPP. Marjorita Huldén medverkade med recitation. Bild: Åsa Nyman

I vanlig ordning deltog Östnylands lucia, som skred in till körens stämningsfulla luciasång. Luciatrion hade valt en krävande repertoar, med många tekniska fallgropar som de galant undvek. Trions röster passar förbluffade väl ihop. Speciellt vackert klingade deras röster i Himlen i min famn.

Domkyrkan var proppfull, som den brukar vara på Runebergskörens traditionella julkonserter. Repertoaren var visserligen traditionell, men något nytt lyckades kören förmedla, som inte bara var glädje och gamman utan innehöll ett mera lågmält budskap. Med tanke på de dystra nyheter som når oss varje dag, från när och fjärran, passade det bra.

Vad: Runebergskören BSBs traditionella julkonsert.

Var: Borgå domkyrka, lördag kl. 15 och kl. 18

Dirigent Teppo Salakka, piano och orgel Reidar Tollander, recitation Marjorita Huldén. Östnylands lucia

Musik av: Nordqvist, Madetoja, Tegnér, Kuula, Fougstedt, Saransalmi, Gruber, Adam m.fl

Mer läsning