Runebergskören och Lady Shave ställer till med gemensam julkonsert

GEMENSAM JUL. Runebergskören BSB och barbershopkören Lady Shave Porvoo Chorus satsar i år på en gemensam julkonsert. Här är övningarna i full gång. Bild: Thomas Stendahl

Runenbergskören BSB:s traditionella julkonsert kommer i år med en liten twist. I stället för en gästande solist har de manliga koristerna den här gången med sig damkören Lady Shave. Nytt är också att konserten även ges i Pernå kyrka.

Runebergskörens julkonsert i Borgå domkyrka är för många ett måste för att komma i julstämning. Konserttraditionen går många år tillbaka i tiden och för det mesta har manskören haft med sig en solist eller gästartist på konserten.

– Det har vi också i år, men den här gången uppträder vi tillsammans med damkören Lady Shave, säger Thomas Stendahl, ordförande för Runebergskörens styrelse.

Det var damkören som närmade sig Runebergskören med förslaget på en gemensam konsert, och enligt Stendahl blev men positivt överraskade och glada över idén. Det betyder samtidigt att julkonserten Tidings of comfort and joy som bäst sjungs av en kör på nästan hundra sångare.

Konsertupplägget går ut på att Lady Shave sjunger några stycken varpå Runebergskören tar vid med några stycken och därefter sjunger bägge körerna tillsammans. Runebergskörens repertoar blir klassiskt julig, men med en blandning som har plats för både gamla, traditionella julsånger – som östnylänningarna vant sig vid att höra inför jul – och för nyare material.

Det blir en konsert i Pernå och två i Borgå.

Runebergskören dirigeras av Teppo Salakka och dessutom medverkar en av Finlands främsta basklarinettister, Pauli Leppälä, i konserten.

På två orter

Lady Shave Porvoo Chorus, som kören officiellt heter, är Finlands enda registrerade dambarbershop-kör och repertoaren består huvudsakligen av musik arrangerad i barbershopstil. Inför julen har körens avgående konstnärliga ledare, Emilie Adolfsson, och de cirka fyrtio koristerna valt att framföra sånger representerar julglädje, fred och ljus ur olika synvinklar.

En välkommen nyhet för i år är att Runebergskören och Lady Shave även gör en avstickare till Pernå kyrka.

– Det blir en konsert i Pernå och två i Borgå, säger Thomas Stendahl och hänvisar till Runebergskörens 95-årsjubileum som en orsak till att man gör en visit i Pernå kyrka.

Konserten i Pernå kyrka ordnas lördagen den 15 december klockan 15. Konserterna i Borgå domkyrka sjungs lördagen den 22 december klockan 15 och klockan 18. I Borgå gästar konserten även av Östnylands lucia Lina Westerlund med tärnorna Hanna Udd och Sofia Nordgren.

Biljetterna kostar 15 euro för Pernåkonserten och 22 euro i Borgå. Biljetter kan köpas vid dörren samt via Grand/Luckan och av koristerna.