Runebergskören och Lady Shave kom med julstämningen till Pernå kyrka

GÄSTSPEL. Runebergskörens julkonsert gästades i år av ett fyrtiotal skönsjungande damer från barbershopkören Lady Shave. På repertoaren stod både gammalt och nytt. Bild: Johanna Häggblom

Runebergskörens traditionella julkonserter inleddes i år med en avstickare i Pernå. Tillsammans med barbershopkören Lady Shave – också en nyhet för i år – bjöd man på strålande julstämning i en fullsatt kyrka.

Runebergskören BSB brukar traditionellt bjuda på två julkonserter i Borgå kyrka helgen före jul. I år utökades konceptet med en extra konsert i Pernå kyrka – där klingade julsångerna i lördags, körens 95-årsjubileum till ära.

Koristerna behövde inte oroa sig för att publikunderlaget inte skulle räcka till i österled. Pernå kyrkan fylldes snabbt till sista bänkraden, och de skönsjungande tonerna nådde även de åhörare som tvingades sitta bakom någon av de tegelklädda pelarna. I brist på utrymme fick kören ställa upp i bänkraderna framför predikstolen och stå vända mot varandra, men inte heller det var ett problem tack vare den otroliga akustiken under stjärnvalven.

Gästartist under årets konsert var barbershopkören Lady Shave, vilket bjöd på en sällsynt lyckad kombination av herr- och damstämmor. Sammanlagt nästan hundra korister från de båda körerna stod för flera gemensamma julsånger.

Konserten inleddes med några traditionella julstycken av Runebergskören, som sedan sju år tillbaka dirigeras av Teppo Salakka.

Därefter följde Jukka Linkolas Christmas suite, då koristerna, enligt egen utsago, tog till wild-and-crazy-kortet och klädde sig i tomtemössor. Tillsammans med Pauli Leppälä, en av Finlands främsta basklarinettister, bjöd de på en snygg helhet.

Och då damstämmorna väl trädde in lyfte taket i kyrkan. Att höra Ave Maria i så många stämmor var en mäktig upplevelse, och till och med koristerna själva drabbades av ögonfukt mellan varven.

Kvinnlig glans bland smokingarna

Dambarbershopkören Lady Shave bjöd för sig på fyra nummer, varav Eva Dahlgrens Vem tänder stjärnorna, drog ner de största applåderna och framkallade spontana bravorop från sångarbrödernas bänkrader. Lady Shave Porvoo Chorus, som kören officiellt heter, hade valt att lyfta fram julglädje, fred och ljus i sina sångval.

Inför konserten hade kören, enligt dess konstnärliga ledare Emilie Adolfsson, hunnit öva julsånger i sex veckors tid, men trots den tighta tidtabellen, och bara en övning tillsammans med Runebergskören, hördes inte det minsta spår av osäkerhet.

Konserten avrundades med några klassiska julsånger av Runebergskören samt utmynnade traditionsenligt i en gemensam final med den alltid vackra Härlig är jorden.

På lördag ges ytterligare två konserter med samma upplägg i Borgå domkyrka. Då uppträder även Östnylands lucia Lina Westerlund med tärnorna Hanna Udd och Sofia Nordgren.

Runebergskören BSB & barbershopkören Lady Shave.

Julkonsert i Pernå kyrka lördagen den 15 december kl. 19.

Konserten ges också i Borgå domkyrka lördagen den 22 december kl. 15 och kl. 18.

Mer läsning