Runebergskören inleder sin USA-turné

VÄSTERUT. Runebergskören BSB åker på måndag iväg på en två veckor lång konsertresa i USA. Dirigent Teppo Salakka har med sig 47 korister på turnén. Bild: Arkiv/Evy Nickström

Fyrtiosju korister och en dirigent. Det är den samlade styrkan då Runebergskören BSB på måndag startar sin USA-turné.

Det betyder att den Borgåbaserade manskören flyger över Atlanten med närapå alla sina aktiva sångare, vilket måste ses som anmärkningsvärt.

– Två veckor är en lång tid att vara borta och en del av våra förvärvsarbetande medlemmar har inte lyckats lösgöra sig från sina jobb, säger körens ordförande Peter Backman.

Resan till USA har funnits i planerna redan i några års tid och Runebergskören BSB:s korister har med andra ord hunnit förbereda sig noga för sin amerikanska turné – körens största satsning genom tiderna. Tidpunkten är vald med tanke på att Finland i år firar 100 år och konsertturnén är faktiskt en del av det officiella jubileumsprogrammet.

Starten går i de gamla svensk- och finskbygderna kring Minneapolis där Runebergskören bland annat får återser kören The Male Chorus of the American Swedish Institute of Minneapolis som besökte Borgå i somras. Turnén fortsätter till ett antal orter bortom de vanligaste turiststråken. Det betyder sammanlagt sju konserter på platser som Duluth, Marquette, Farmington Hills och Hancock, Borgås vänort i USA.

– Vi har med oss en gåva från Borgå och en videohälsning från stadens ledning, det vill säga från Jukka-Pekka Ujula, Mikaela Nylander och Jaakko Jalonen.

Hur har ni förberett er för turnén?

– Vi har slipat formen och slagit fast vår klassiska manskörsrepertoar genom att samla svenska, finska och nordiska låtar till tematiska helheter. Till exempel har vi en helhet kring kärlek, en kring den finska naturen och en kring havet, säger Peter Backman.

– Det allra mesta sjunger vi utan noter.

Bland tonsättarna finns Runebergskörens absoluta favorit Selim Palmgren och, förstås, Jean Sibelius. USA-publiken bjuds också på finska patossånger som Suomis sång och på Talvitunturin joikha för att lyfta fram också den samiska kulturen i Finland.

Det blir också några kyrkokonserter under turnén, då med musik av kompositörer som Franz Schubert och Erik Whitacre. Som speakrar under turnén fungerar Peik Jansson och Jonas Blomqvist.

– Vi har också förberett oss på lite kvartettsång att plocka fram under de mottagningar och middagar som också hör till turnéprogrammet, säger Backman och tillägger:

– Det blir en tuff turné. Trots allt är det här ingen sällskapsresa utan musiken går först.

I USA rör sig Runebergskören med en stor buss som tar sextio personer. Konsertturnén avslutas i Chicago den 7 oktober.

Mer läsning