Runebergskören fick pris för körsamarbete

HEDERSBETYGELSE. Runebergskören BSB:s dirigent Teppo Salakka fick i går ta emot Nylands förbunds Nylandspris. Salakka är även konstnärlig ledare för Finlandia-laulajat, ett körsamarbete om fyra körer som korsar språk- och kommungränser. Bild:

Runebergskören BSB tillsammans med tre andra manskörer och Lojo stadsorkester fick i år ta emot Nylands förbunds Nylandspris som tack för sitt musikaliska samarbete över språkgränserna.

De prisbelönta fyra manskörerna – Runebergskören BSB, Järvenpään Mieslaulajat, Keravan Mieslaulajat och Tuusulan Mieslaulajat – går tillsammans under namnet Finlandia-laulajat och har tillsammans nästan hundra medlemmar. I början av året anslöt sig även Lojo stadsorkester till samarbetet.

Körsamarbetet mellan de fyra körerna inleddes ursprungligen med anledning av Jean Sibelius 150-årsjubileum men samarbetet har fortsatt och i år uppmärksammas Finlands 100-årsjubileum.

Viktiga kuggar inom projektet är de konstnärliga ledarna Teppo Salakka och Filip Häyrynen samt Lojo stadsorkesters intendent Felix von Willebrand.

Medlemmarna i Finlandias-laulajat har olika bakgrund och verksamhetskultur, och i samarbetet har man smidigt korsat språk- och kommungränser med musiken som gemensam plattform. Det har Nylands förbunds velat uppmärksamma genom att tilldela körerna Nylandspriset som erkänsla för den samhörighetsfrämjande verksamheten.

Nylands förbund har delat ut priset årligen sedan 1987. Årets pris delades ut på tisdagen i Helsingfors.

Mer läsning