Ru Runeberg ställer ut hemma hos farfarsfarfarsfar

HEMMA HOS. Formgivaren och silversmeden Ru Runeberg ställer ut en serie skulpturer i silver och glas i sin anfaders, J.L. Runebergs, hem i Borgå. Inspirationen har han hämtat ur Fänrik Ståls sägner, här håller han löjtnant Zidén i famnen. Bild: Sanna-Mari Niemi

Formgivaren och silversmeden Ru Runeberg återvänder till släktrötterna med utställningen Ett möte med Runeberg som pågår över sommaren i Runebergs hem i Borgå.

– Det känns väldigt roligt att ställa ut i Runebergs hem. Det är inte alla förunnat, säger Ru Runeberg (f. 1970) vars farfarsfarfar var skulptören Walter Runeberg och farfarsfarfarsfar nationalskalden J.L. Runeberg.

Idén till utställningen i Runebergs hem kom för ett par år sedan från museipersonalens sida, men först nu hade Ru Runeberg tid att formge en serie unika skulpturer, skräddarsydda för att ställas ut i hans anfaders hem.

– Alla föremålen är nyproducerade, säger Ru Runeberg som – passande nog – haft klassikern Fänrik Ståls sägner som inspirationskälla.

Skulptören ville utgå från J.L. Runebergs texter och fastnade för verssamlingen om det finska kriget.

– Det kändes både bra och roligt att göra det, inte minst eftersom min generation torde vara den första som inte har haft Fänrik Ståls sägner som obligatorisk läsning i skolan.

Lockar nya läsare

Helt obekanta var dikterna inte för Ru Runeberg – det har hans mor- och farföräldrar sett till som både läst och citerat verser för honom – men nu fördjupade han sig i texterna och inspirerades till en rad nya skulpturer utifrån förlagans färgstarka persongalleri.

Hans förhoppning är att silverarbetena ska locka dagens unga att greppa Fänrik Ståls sägner.

– Många skolklasser brukar besöka Runebergs hem och jag hoppas att utställningen kan väcka deras intresse att läsa lite Runeberg och bli bekanta med historierna om det finska kriget.

Entomologisk knorr

Ru Runeberg har blivit känd för sina humoristiska, insektformade skulpturer som kombinerar silver med glaskonst. Nu har hans passion för myror, skalbaggar, trollsländor, larver och myggor fått sällskap av fantasifullt fåglar utförda enligt samma princip.

– Jag har gjort insekter så länge och ville ändra på mitt formspråk. Fåglar är någonting helt nytt för mig och man kan säga att utställningen i Runebergs hem fungerar som en mjuk övergång till att fokusera enbart på fågelskulpturer.

I och för sig är det inte mer än rätt att många fåglar landat i utställningen i Runebergs hem med tanke på att såväl nationalskalden som hans maka Fredrika Runeberg inspirerats av fåglar i sin litterära produktion.

TAPPER. Den käcka löjtnant Zidén som främst ville gå "var fara emot" har antagit larvens skepnad. Pjäsen döljer en spritkanna. Bild: Kristoffer Åberg

Korp, höna och örn

Utställda på Runebergs hem finns flera bekanta karaktärer från Fänrik Ståls sägner som antagit formen av olika fjäderfän. Till exempel har korpralen i dikten om von Konow fått skepnaden av en korp medan Lotta Svärd – som vill ha "sin butik så ställd, Att han nådde en styrketår" – blivit en hönsmamma med långa silverögonfransar och en hätta av rubin där hon står med några grogglas framdukade på en liten silverbricka.

Generalmajor Kulnev, eller Kulneff som han heter i Fänriks Ståls sägner, har igen fått anta skepnaden av en silverörn vilket förstås hänvisar till vapnet med den ryska dubbelörnen.

– Sven Dufva gav sig självt, han har blivit en duva, men inte vilken "pulu" som helst. Jag har försökt få in lite av dagens värld i skulpturerna och min Sven Dufva 2.0 kämpar i ett virtuellt slag på Virta bro.

Ru Runebergs hjälte, tapper men med "dåligt huvud" använder virtuella glasögon och datorstyrspak då han slåss mot fienden och inte släpper en enda "djävul över bron".

SMARTTELEFON. Ru Runebergs silvermyra, Torpflickan 2.0, gråter inte över sin fästman som deserterat utan letar redan efter nästa friare på Tinder. Skulpturen fungerar också som oljekanna. Bild: Kristoffer Åberg

Karaktärslek

Torpflickan 2.0 i skepnad av en myra gråter i sin tur inte över sin fästman som deserterat utan letar redan efter nästa friare på Tinder.

– Jag har lekt med personerna och inte alltid stött mig på handlingen i dikterna. Många av figurerna har jag direkt sett framför mig efter att ha läst dikterna, säger skulptören.

Utställningen Ett möte med Runeberg omfattar sjutton skulpturer, eller egentligen tjugotvå, om man räknar med de två myrorna, gräshoppan, trollsländan och myggan som tillsammans bildar verket Gyllenbögels frikår som förekommer i dikten Döbeln vid Jutas.

Silver möter glas

Ru Runeberg har redan länge haft kombinationen silver och glas som central i sin formgivning, och det stämmer till stora delar också för miniatyrskulpturerna som visas i Runebergs hem också om det bland fågelpjäserna finns några pippin som är formade enbart i metall.

– Blankpolerat silver är ganska kallt och därför har jag velat kombinera det med färgklickar av glas. Nu har jag faktiskt i tankarna att prova på att arbeta i emalj.

DOLD FUNKTION. Överstelöjtnant Tigerstedt, som i finska kriget skadades svårt av ett bajonettstick i bröstet, har Ru Runeberg format som en mygga med tigerrandad bakkropp i glas. Formen döljer ett salt-, peppar- och sockerkar. Bild: Kristoffer Åberg

Ru Runebergs silverarbeten kommer med en uttalad funktionell aspekt, också om användningssättet för det mesta är väl gömd i objektet.

– Silversmeden i mig vill inte släppa bruksföremålen och jag gör bland annat kannor, behållare, skålar och saltkar också om man kanske inte uppfattar det vid första anblicken på grund av det skulpturala formspråket, säger han och tillägger:

– Silverföremål är ofta sådana som stuvas in i lådor och skåp då de inte används, men jag tycker att de hellre får stå framme som ögonfröjd då de inte används.

Ru Runebergs utställning Ett möte med Runeberg öppnar officiellt lördagen den 5 maj och skulptören är på plats i Runebergs hem klockan 12–15. Det är fritt inträde till museet under lördagseftermiddagen.

Konstnären och formgivaren, silversmeden Ru Runeberg (f. 1970) ställer ut miniatyrskulpturer i J.L. Runebergs hem i Borgå.

Ru Runeberg hör till nationalskaldens sons, skulptören Walter Runebergs släktgren, där konstnärligheten har gått i arv från generation till generation.

Ru Runeberg tog sin magisterexamen i metallformgivning vid Konstfack i Stockholm år 1997. Under tjugo års tid har han ställt ut aktivt i inom konst, konsthantverk och formgivning, även internationellt.

I den aktuella utställningen har Ru Runeberg förverkligat konstverk i silver och glas, inspirationen har kommit via karaktärerna i J.L. Runebergs verk om finska kriget, Fänrik Ståls Sägner.

Skulpturerna i utställningen är på samma gång både konst- och bruksföremål. Konstverken är till salu.

Utställningen som pågår den 5 maj till den 15 september arrangeras av Borgå stad i samarbete med Borgå museum.