Rundvandring i Hammars lockade till sig halva byn

På söndag förmiddag samlades över hundra personer för att gå på en organiserad rundvandring i Hammars. Vandringen lockade till sig Hammarsbor som var ivriga att både dela med sig och lyssna på historier om sin hemby. Bland deltagarna fanns också flera representanter från Borgå stad som kommit på plats för att bättre lära känna området och dess invånare.

Det finns inte en ledig parkeringsplats kvar vid Hammars SEO i Borgå några minuter före rundvandringen ska börja. Detta tyder på att det inte bara är Hammarsbor som står samlade, utan också andra Borgåbor med anknytningar till byn. Vandringens koncept är enkelt: vi ska gå runt Hammars och besöka byggnader och platser som är speciellt viktiga för Hammarsborna. Vandringen får en personlig känsla eftersom flera bybor har anmält sig som frivilliga att dela med sig av lokal historia från sina egna, unika perspektiv.

– Tanken är också att beslutsfattare från Borgå stad ska få en chans att verkligen bekanta sig med området och lära sig av de som bor här, vilket är speciellt viktigt när staden uppdaterar sin stadsplanering, säger stadsstyrelseledamot Mirja Suhonen.

Lokala legender

Vandringens första etapp är det gula huset som i början och mitten av 1900-talet fungerade som en lemonadfabrik, grundad av Oskar Sjöholm. Enligt en lokal legend kunde man se en papegoja och en apa på gården om man gick förbi på den tiden.

Kaisu Johansson, som flyttade till Sågholmarna utanför Hammars med sin familj då hon var 12 år gammal, kan bekräfta att legenden faktiskt är sann. Men det var inte Oskar Sjöholm som hade skaffat de unika husdjuren, utan hans brorson Håkan "Hokki" Sjöholm.

– Jag mötte faktiskt papegojan själv några gånger. Den hade blivit lärd en enkel och behändig fras: "Inte bita", säger Johansson.

Hon minns också att apan, som var en makak, fick ett mindre värdigt slut. Håkan Sjöholm lär ska ha gillat sin apa så mycket att han skickade i väg den till Mäntsälä för att bli uppstoppad efter att den dött. Tyvärr blev resultatet inte det önskade.

– När han fick tillbaka den uppstoppade apan tyckte Sjöholm att den var så ful att han genast begravde den på bakgården, berättar Johansson.

Gemenskap

Vandringen fortsatte till Hammars varv där Anders Lönnfors berättar om hur han tillsammans med sin kusin Jens Lönnfors har fortsatt med familjeföretaget som varit en bestående del av Hammars i över 50 år.

– Vår äldsta kund har förvarat sin båt hos oss i 50 år. Jag tycker att det säger mycket om vilken gemenskap det finns här i Hammars, säger Lönnfors.

Denna "Hammars-anda" är något som ofta dyker upp när man frågar Hammarsborna vad som är bäst med deras by. Anneli Lehtinen är den mest talföra guiden under dagens rundvandring. Hon verkar ha ett nästan oändligt förråd av anekdoter att dela med sig.

– Hammars-andan kan kanske bäst kännetecknas av sättet vi umgås med varandra. Man kan alltid prata med vem som helst och under hela min tid i Hammars har jag aldrig upplevt några stridigheter byborna sinsemellan. I Hammars har vi aldrig heller delat folk i konstgjorda grupper utifrån språk eller liknade. Det finns en bra gemenskap. Det är något jag hoppas att lever vidare, även om världen omkring oss hela tiden förändras, säger Lehtinen.

Lehtinen har också klara förslag till beslutsfattarna i Borgå stad när det gäller utvecklingen av området.

– Nationalparken skulle kunna förknippas med Hammars på något vis. En stig genom natursköna Haiko och Hammars längs med stranden skulle säkert vara en fin upplevelse för både turister och Borgåbor, säger Lehtinen.

Sann kärlek till området

Stadsfullmäktigeledamoten Mika Varpio är hjärnan bakom söndagens rundvandring. Han organiserade evenemanget tillsammans med Mirja Suhonen och Annette Ståhlman. Enligt Varpio var det aktiva deltagandet en fin överraskning.

– Det var nog oväntat att över hundra personer skulle dyka upp. Men det är ett tydligt tecken på att Hammarsborna verkligen älskar och bryr sig om sin by, säger Varpio.

Dagens vandring har gett honom en mycket klar bild av vad Hammarsborna önskar när det gäller utvecklingen av området.

– Man vill inte ha för radikala förändringar. Man vill bevara områdets rika historia, säger Varpio.

Tror han då att rundvandringar som den här kan påverka stadsplaneringen?

– Absolut. Att fatta beslut endast baserat på kartor är tokigt. Om beslutsfattarna kommer på plats och får en verklig kontakt med lokalbefolkningen har det en stark och tydlig inverkan på deras beslut, säger Varpio.

Faktafel i artikeln har korrigerats 9.4. klockan 8.30.