Rund relief pryder ny pumpstation i Kokon

DEKORERAD. Borgåkonstnären Paula Salmela har prytt det nya pumphuset i Kokon med en relief. Projektet är ett led i konstprogrammet för västra åstranden. Bild: Kristoffer Åberg

Västra åstranden i Borgå har berikats med ett nytt konstverk, då Borgå vatten har skaffat en relief som pryder fasaden på den nya pumpstationen i Kokon. Flöde heter Borgåkonstnären Paula Salmela verk vars namn syftar på vattnets kretslopp.

Bildkonstnären Paula Salmelas imponerande konstverk pryder väggen till Borgå vattens nya byggnad intill det gamla reningsverket i Kokon. Både den gamla byggnaden och den nya pumpstationen intill ingår i det område som omfattas av konstprogrammet för västra åstranden, och enligt Elina Antila på Borgå vatten har konstdimensionen funnits med ända sedan pumpstation började planeras.

– Vi instruerade planeraren att ta i betraktande att väggen ska passa som underlag för ett konstverk. Nu är vi väldigt glada över konstverket som pryder väggen till Borgå vattens nya byggnad, säger hon i ett pressmeddelande.

Paula Salmelas runda och spetsliknande relief har en diameter på tre meter. Den är tillverkad genom laserskärning av stål som fått rosta. Hålradernas linjer korsar varandra och bildar dynamiska, böljande bågar. Mönstren påminner om bubblor och skum som föds av vattnets rörelse.

FLÖDE. – Reliefens runda form anspelar på kontinuitet och oändlighet, säger konstnären Paula Salmela. Bild: Kristoffer Åberg

Kontinuitet

– Reliefens runda form anspelar på kontinuitet och oändlighet. Där den hänger på pumpstationens vägg för den oundvikligt tankarna till vattnets kretslopp, hur olika former av vatten rör sig i hydrosfären, säger Paula Salmela om tankarna bakom verket.

Konstverkets runda form påminner också om det område som avgränsas av mikroskopets lins.

– En mikroskopbild avslöjar mer än vi kan se med blotta ögat. Den avspeglar den teknologi som specialkunnandet, forskningen och långt utvecklade processer kräver i dag, säger hon i ett pressmeddelande.

Reliefen Flöde finns på pumpstationens vägg mot ån och kan enkelt beundras av förbipasserande. Konstverket har tidigare visats på en sommarutställning i Galleri Gamla Kaplansgården år 2018.

Borgå vatten har redan tidigare överlåtit ytterväggarna på den intilliggande gamla pumpstationen till att användas av graffitikonstnärer och ungdomar.

Mer läsning