Rövargänget laddar upp på Lurens

Rövarvisorna skallar och hoppen över Helvetesgapet är många. Med ett par veckor kvar till premiären av Ronja Rövardotter övas det för fullt på Lurens sommarteater.

En samling rövare sitter bänkade i en halvcirkel på en scen av nyhyvlade bräder, placerad mellan vridläktaren och Löjtnantsgården på Lurens sommarteater. Kvällens övning med Lurensgänget har kört i gång och nu handlar det om ovädersnatten då Ronja Rövardotter föds och en blixt klyver Mattisborgen mitt itu.

I famnen på rövarhövdingen Mattis (J. Edgar Nieminen) ligger ett lite knyte inlindad i en filt, och glädjesången skallar när Skalle-Per, Lill-Klippen, Labbas, Sturkas – och vad allt Mattisrövarna riktigt heter – skrålar för allt vad de är värda. "En nyfödd rövares nyfödda skrik, når hjärtat som ljuv musik" sjunger det oborstade gänget i refrängen innan regissören Tobias Zilliacus lyfter handen och stoppar repetitionen.

– Det här måste vi fundera lite på. Borde ni sitta kring ett bord i stället, höja er bägare och skåla kanske? säger Zilliacus.

Skådespelarna är inte sena att ta fasta på direktiven. De lyfter in ett grovyxat bord och övningen fortsätter. Riktigt nöjd är regissören ännu inte men det finns många scener att nöta in så det får räcka för den här omgången.

RÖVARPAR. Mirella Pendolins Lovis tar sig en svängom med J. Edgar Nieminens rövarhövding Mattis. Det är fest i Mattisborgen när en liten rövardotter kommit till världen. Bild: Kristoffer Åberg

Kusliga grådvärgar

Vridläktaren roterar ett halvt varv och vi får se den lilla Ronja (Elvira Katz) på ett av sina tidiga strövtåg i skogarna bortom rövarnästet. Precis som i Astrid Lindgrens litterära förlaga övar hon sig på att akta sig för olika faror och på att samtidigt lära sig att bemästra sin rädsla för skogens alla oknytt.

– "Iiiiiiih", skriker Elvira Katz där hon står uppflugen på en sten och genom att dänga omkring sin lilla ryggsäck försöker få en hoper envetna grådvärgar att låta bli henne.

"Dig ska vi bita, dig ska vi slå" skanderar de gråklädda små skådespelarna men Mattis kommer sin Ronja mi till undsättning, precis som i boken.

Årets pjäs kommer med många barnskådespelare och det är inte helt lätt för Tobias Zilliacus att hålla reda på grådvärgarna som yrar på lite här och där – det går lite ditåt då han försöker få händelserna på scenen och farten på vridläktaren att stämma överens.

– Var det där 90 procent? Vi provar med 60 procent, ropar han till teknikern som sitter bakom läktarspakarna, och så kör man en gång till.

INSTRUERAR. Regissören Tobias Zilliacus ger han några tips till ensemblens yngsta skådespelare som bland annat spelar grådvärgar. Bild: Kristoffer Åberg

Lurensdebutant

Det här är första gången som Tobias Zilliacus gör regelrätt sommarteater, någon tidig turné med Skärgårdsteatern är det närmaste man kommer. Lurens sommarteater som begrepp var bekant för honom sedan tidigare, men det var först i fjol som han för första gången satt på läktarplats.

Det var via fjolårets regissör Oscar Silén, med tre regiarbeten på Lurens i bagaget, som teaterproducenten Östra Nylands ungdomsförbund och Zilliacus hittade varandra.

Tobias Zilliacus dramatisering av Ronja Rövardotter är ursprungstexten trogen, och han tycker inte att det gör någonting att alla kan berättelsen sedan tidigare.

– Jag tror att det är en stor fördel att storyn är bekant för många. De flesta har en stark relation till Ronja Rövardotter och vi måste kunna uppfylla deras förväntningar, säger han. Här blir det inte så mycket rövarslagsmål utan mitt mål är att gräva fram all hjärta och smärta som finns i berättelsen.

De flesta har en stark relation till Ronja Rövardotter och vi måste kunna uppfylla deras förväntningar.

Lite farligt och lite spännande blir det förstås också längs med vägen. Som Zilliacus ser det är teatern ett tryggt ställe också för mindre barn att uppleva lite farligheter – effekterna med ljud och ljus blir inte lika påträngande som till exempel i en biosalong.

Stort rövargäng

Som speciellt med just den här uppsättningen av Ronja Rövardotter ser han i att så många av rövarna spelas av kvinnor. Det i sin tur ställer krav på maskören Tuija Luukkainen som har fullt upp med att förse rövargänget med skägg och mustascher – inte alla får man väl tillägga. En del av rövarna, såsom Tom Pallas som spelar Skalle-Per, har alldeles tydligt låtit rakbladen vila och till premiären lär skägget vara hur yvigt som helst.

Det här är faktiskt andra gången som Pallas spelar rövare på Lurens: den första gången han spelade skurk var på 1980-talet då han gjorde rollen som Dunder-Karlsson i Pippi Långstrump.

– Jag har spelat sommarteater på Lurens i närmare trettio år, säger Pallas som var med för första gången som sextonåring.

Jag har spelat sommarteater på Lurens i närmare trettio år.

Lurensveteranen har sett pjäserna komma och gå, ibland ur scenperspektiv och ibland sittande på vridläktaren. Han är säker på att Ronja Rövardotter kommer att gå hem hos den unga målpubliken – eller "den ärligaste publiken som finns" som han uttrycker det.

– Det här blir nog bra, säger Pallas efter att ha skickat en fjärtande hälsning till Borkarövarna som kan fara åt pipsvängen hela gänget.

Fint budskap

Det bekommer inte Emilia Tenhunen som spelar Birk Borkason eller Kim Snygg som spelar Borka. Snygg är bara glad över att få vara med och förmedla Astrid Lindgrens fantastiska och tidlösa berättelse.

– Det handlar om barn och föräldrar, om acceptans, om att godkänna vem man är och våga vara sig själv och gå sin egen väg. Ronja gör en stor gärning när hon finner sin egen alternativa väg, säger han.

Ronja gör en stor gärning när hon finner sin egen alternativa väg.

Mirella Pendolin spelar Ronjas mamma Lovis – och får därmed spela mot sin egen dotter Elvira Katz.

– Det är spännande att göra sommarteater, jag får spela både modig och rolig, säger tioåringen.

– Lurens är vår gemensamma hobby för i sommar, skrattar Mirella Pendolin.

I fjol spelade hon den utagerande Sivan i Sällskapsresan men Lovis är något helt annat: lugn, klok och stabil.

– Hittills har jag alltid spelat en massa flippade rollkaraktärer, jag har fått spela över och vara hur överdriven som helst. Lovis är den mest jordnära rollen jag har haft och det gör det till en utmaning, säger hon.

FÖRSTA GÅNGEN. Livia Wikström debuterar på Lurens sommarteater i rollen som Ronja Rövardotter. Däremot är det inte första gången hon står på scen. Bild: Kristoffer Åberg

Nyskriven musik

Det är också Pendolin som får tolka den enda gamla låten som finns med i pjäsen; Vargsången som Björn Isfält tonsatte till Ronja-filmen som kom 1984. Den ljuder bland annat i scenen där lilla Ronja transformeras till unga Ronja som spelas av Livia Wikström.

– Vargsången kan man inte lämna bort, men annars kommer pjäsen med helt nyskriven musik. Det har varit ett omfattande projekt, säger Tobias Zilliacus som skrivit låttexterna till de sammanlagt sju nya låtarna i pjäsen där Borgåbon Hannu Risku står för själva musiken.

Ronja Rövardotter, som samtidigt är jubileumspjäs på sextioårsfirande Lurens sommarteater, har premiär den 29 juni klockan 19. Producent är Östra Nylands ungdomsförbund.

FAKTA

Ronja Rövardotter

Astrid Lindgrens klassiska berättelse sätts upp på Lurens sommarteater.

För regi, manus, sångtexter och scenografi-idé står Tobias Zilliacus.

I rollerna ses Livia Wikström, Elvira Katz, J. Edgar Nieminen, Mirella Pendolin, Tom Pallas, Kim Snygg, Petra Sundqvist, Emilia Tenhunen samt Magnus Engström, John Whitesmith, Frida Hagman, Patricia Hirn, Julia Salminen, Myrnat Martti, Ida Holmsten, Terhi Rönnholm, Malin Tenhunen, Tommi Rosenschöld, Wilma Bäcklund, Christel Still, Linnea Westerholm, Veronica Svenskberg, Ilkka Relander, Eevi Mäkelä, Rebecca Halonen, Kira Teittinen, Malvina Pukkila, Berta Airas, Alice Nyberg, Zarah Granell, Sofia Salminen, Jamila Stenberg, Frida Roo, Iris Nordström, Milja Björk och Mathilda Lindén,

Hannu Risku står för musiken, mask & frisyr sköter Tuija Luukkainen, dräkterna skapas Frida Hultcrantz och för koreografin står Susanna Karvinen.

Ronja Rövardotter ges sammanlagt 22 gånger, premiär är den 29 juni klockan 19.

Biljetterna kostar 22,50 för vuxna och 14 euro för barn yngre än 13 år.

Biljetterna kan köpas vi Östra Nylands ungdomsförbund må-to, kl. 9-15 på tfn 019–532 412, på webben via Lippu.fi, via Lippupiste tfn 0600 900 900 och från Luckan i Borgå (må-fre kl. 12–18). Observera att försäljningsställena debiterar egna expeditionsavgifter, samma gäller om du löser ut biljetterna i R-kiosken.