Röstdrottningen var beredd på sämre resultat

GLÄDJEROP. Mikaela Nylander och Sebastian Ekblom är lyckliga över att SFP håller positionerna i Borgå. Bild: Kristoffer Åberg

Mikaela Nylander (SFP) har varit röstdrottning i många kommunalval, men aldrig har hon varit så spänd inför ett val som nu. Hon är själaglad och ödmjukt tacksam över resultatet - 8 röster fler än förra gången.

– Så mycket kritik har jag och partiet aldrig fått i samband med ett kommunalval, säger hon och partikamraten Laura Karén nickar.

Det har handlat om frågor kring skolor och planläggning. Det föll exempelvis inte alla väljare i smaken att majoriteten av SFP:s fullmäktigegrupp röstade ja i den så kallade Citymarketfrågan.

Karén hör till de till de få SFP:are som röstade mot planändringen för Konstfabrikens strandkvarter men också hon har fått höra kritiken.

Ändå gjorde Nylander, som röstat för ändringen, ett litet bättre val än för fyra år sedan och saldot blev nu 1 278 röster.

– Jag är väldigt lättad för mitt röstetal påverkar ju stort hela gruppens resultat.

På andra plats kom Elin Blomqvist (428 röster) och Patrik Björkman fick brons med 367 röster. Bodil Lund kom fyra med 285 röster.

Mandaten består

SFP behåller sina 16 platser i Borgåfullmäktige, även om det sjuttonde mandatet länge verkade vara inom räckhåll.

Socialdemokraterna, som hade hoppats på till och med flera tilläggsmandat, fick också nöja sig med samma platsantal i fullmäktige som i dag - 12.

Millariikka Rytkönen kammade hem flest SDP-röster, hela 614. God tvåa blev Anette Karlsson med 501 röster och Matti Valasti kom trea med 444 röster. Marianne Korpi gjorde ett fint val också hon och kom fyra med 415 röster.

SFP fortsätter alltså som största fullmäktigegrupp i Borgå och SDP är fortfarande näst störst. Det återstår att se vem som ska föra ordet i fullmäktige och styrelse. Redan på valkvällen spekuleras det en aning över vem som blir styrelsens ordförande om denna post går till SDP. Vem är tillräckligt tvåspråkig och rutinerad?

Namn som nämns är bland annat Jaakko Jalonen och Markus Hammarström.

I det här skedet vet vi ju ändå inte hur ordförandeskapen fördelas och som röstdrottning torde Mikaela Nylander ha en hel del att säga till om. Åtminstone hittills har hon valt ordförandeklubban i fullmäktige.

Stora frågor väntar

Nylander påpekar att nya fullmäktige så gott som omedelbart måste ta sig an stora och svåra frågor.

– Här väntas ingen smekmånad. Vård- och landskapsreformen måste vi orientera oss i, den framtida ekonomin är en stor sak och bildningsnätet är en fråga som måste avgöras i snabb takt. Allra först gäller det att behandla stadens strategi.

Årets valvakor kändes en aning annorlunda än tidigare och först undrade många varför. Sedan konstaterades det att förr följde alla med resultaten på en stor skärm. Nu stirrade kandidaterna på sina mobiltelefoner och även om stämningarna tidvis var uppsluppna var det ganska tyst i salarna största delen av tiden.

Mer läsning