Rösta i frisk luft - Borgå, Lovisa och Sibbo bjuder på chansen att rösta utomhus

Förhandsröstningen börjar den 26 maj. Bild: Arkiv/Mostphotos

Coronarestriktionera för med sig ett antal specialarrangemang. I Borgå, Lovisa och Sibbo kommer man att kunna rösta utomhus under förhandsröstningen.

Plexiglas, munskydd, desinfektionsmedel och ett begränsat antal folk i vallokalerna är kutymen då valurnorna öppnas om några veckor.

Specialarrangemangen betyder också att kommunerna kommer att anlita ett större antal valförrättare än vanligt.

– Det behövs extra personal för att hålla koll på att restriktionerna följs och att vallokalerna inte tar emot för många på en gång. Köandet kan ske utomhus, säger Johanna Päivärinta från Borgå stads förvaltningsledning.

I Borgå, Lovisa och Sibbo kommer det också att finnas en möjlighet att rösta utomhus under förhandsröstningen som varar mellan den 26 maj och den 8 juni.

I Lappträsk kommer det inte att arrangeras röstnings utomhus.

Borgå

Vid huvudbiblioteket i Borgå kan man rösta utomhus på lördagen den 29 maj och på söndagen den 6 juni.

Röstningen sker under taket bredvid bibliotekets övre våning.

Lovisa

I Lovisa kan man rösta utomhus vid Societetshuset under hela förhandsröstningen.

Sibbo

I Sibbo kommer man också att arrangera utomhusröstning vid en av vallokalerna i Söderkulla under hela förhandsröstningen. Det kommer att ske vid det gamla skolcentret vid Lärdomsvägen 6.

Om du på valdagen har symtom i luftvägarna eller är i frivillig karantän, rösta enligt anvisningarna på röstningsstället.

Om du vet att du på valdagen kommer att vara i karantän eller isolering som ordinerats av en läkare, kontakta de kommunala valmyndigheterna och fråga om det finns möjlighet att rösta utomhus. Kom inte in i vallokalen.

En person som befinner sig i karantän eller isolering som ordinerats av en läkare, får inte lämna sitt hem för att ta sig till röstningsstället utan tillstånd av en smittskyddsläkare.

Om de lokala hälsovårdsmyndigheterna ger andra anvisningar, följ dem i stället för denna anvisning. Mer information och anvisningar får du från justitieministeriets avgiftsfria servicenummer 0800 94 770 och coronainformationen i din kommun.

Källa: Justitieministeriet och Institutet för hälsa och välfärd.