Ronja Rövardotter är sommarens Lurenspjäs

LURENSDEBUTANT. Tobias Zilliacus gör sin första sommar på Lurens som regissör för årets pjäs, Astrid Lindgrens klassiker Ronja Rövardotter. Bild: Ingemar Raukola

Lurens sommarteater sätter i sommar upp Astrid Lindgrens klassiker Ronja Rövardotter. Tobias Zilliacus regisserar.

Lurens sommarteater fyller 60 år i sommar och valde att sätta upp en av Astrid Lindgrens mest omtyckta berättelser som sin jubileumspjäs. Pjäsen är en uppväxt- och överlevnadshistoria, och berättelsen om de ungas revolt mot trångsynta föräldrar är kanske nu aktuellare än någonsin. Att huvudpersonen är en stark flicka gör inte pjäsen mindre aktuell.

Det är skådespelaren och regissören Tobias Zilliacus som regisserar Ronja Rövardotter, och han gör därmed sin första sommar på Lurens. Zilliacus är känd bland annat från en rad svenska och finska film och tv-serier, däribland Johan Falk, Wallander, Tjockare än vatten och Gåsmamman, som för tillfället går på tv.

Tobias Zilliacus har tidigare regisserat på bland annat Svenska Teatern och Teater Viirus, där han även verkat som chef. Han har också fungerat som lektor på Teaterhögskolan och är expert på improvisationsteknik.

– Det var ett skojigt sammanträffande att jag nu erbjöds regiuppdraget på Lurens. Jag har faktiskt redan ett tag lekt med tanken att få jobba med amatörer, säger Zilliacus i ett pressmeddelande. Jag ser fram emot att lära känna Lurensgänget och att få göra den här fina berättelsen med en stor ensemble.

Om föreställningen vill Zilliacus ännu inte berätta så mycket.

– Jag har stor respekt för den värld Lindgren har skapat men jag vill förstås göra en modern Ronja som känns aktuell. Vridläktaren känns som en rolig utmaning.

För den som är intresserad av att delta i sommarens jubileumspjäs, med ett myller av rövare och andra karaktärer i rollistan, kan skriva upp lördagen den 20 januari klockan 11–15 i sin kalender. Då ordnar sommarteatern en första träff på Traditionscentrum Kuggom, Folkhögskolevägen 16, Lovisa, och regissören ges en chans att träffa potentiella skådespelare i alla åldrar.

Har man inte möjlighet att vara med på januariträffen får det också att anmäla intresse per e-post på adressen info@lurens.fi. Då gäller det att berätta lite om sig själv och även nämna eventuell tidigare erfarenhet av teater.

Mer information om Lurens sommarteater finns på webbplatsen www.lurens.fi.