Roms vill utmana mästarna – Seliö vill bli en igen

Filip Roms mål är att förbättra karriärens bästa resultat som han gjorde i fjol. Bild: Marko Mäkinen

VM-serien för F1-båtar kör i gång i helgen i Portugal. Än en gång är Mad-Croc Baba Racings duo Sami Seliö och Filip Roms ute efter det allra värdefullaste priset.

Säsongspremiären i VM-serien för F1-båtar är här. Borgåbördiga Filip Roms hade karriärens bästa säsong i fjol då han kom sexa i VM-serien och knep en andraplats i franska Evian. Nu siktar han på att ta ett ytterligare steg mot världstoppen. En inte alltför lätt uppgift då man kollar vilka som platsade i fem-i-topp i fjolårets VM-serie: bland annat tre olika världsmästare med sammanlagt åtta VM-titlar.

– Sjätteplatsen i fjol var ett bra resultat. I år försöker jag såklart förbättra men det är svårt då jag har världsmästare framför mig, säger Roms i Mad-Croc Baba Racings pressmeddelande.

Båten Roms rattar har tillbringat vintern i Babas F1-båtfabrik. Skrovet har förbättrats och små justeringar gjorts så att båten skulle vara styvare.

– Den passar min körstil bättre nu, säger Roms som också får en ny motor till premiärhelgen som kör i gång i dag med träningar på vågorna i Portimao.

– Båten är i skick, mannen är i form och stämningen är väldigt bra. Jag bara väntar på att få köra ut på vattnet, säger Roms.

Seliö: "Hela paketet klart"

Den tvåfaldiga världsmästaren, fjolårets VM-trea och Borgå Motorbåtsklubbs egen man Sami Seliö är tillitsfull inför premiärhelgen. Efter en katastrofal start på förra säsongen med tekniska problem var han skarp mot slutet. I de fem sista loppen tog han en seger och samlade in näst flest poäng efter överlägsna världsmästaren Philippe Chiappe.

– För första gången på länge är hela paketet perfekt klart inför säsongsstarten. I slutet av förra säsongen vann jag ett lopp och var på prispallen i fyra av fem tävlingar, vilket var en succé. Vi visste vad vi måste ändra och vi har lyckats fint med det, säger Seliö.

Samma utvecklingsarbete har fortsatt vintern igenom. Nu gäller det bara för förarna att leverera. Men kampen på toppen är bushård.

– Skillnaderna i täten är så små att om du vill klara dig måste hela paketet – båten, kusken, motorn och propellern – fungera perfekt ihop i tävlingsvädret som just då är. Det finns många variabler, men vi går in för att vinna, säger Seliö.

VM-serien för F1-båtar omfattar sju deltävlingar:

23.4 Portugals GP, Portimao

2.7 Frankrikes GP, Evian

13.8 Harbins GP (Kina)

1.10 (deltävling i Kina, orten ännu obestämd)

12.11 Asiens GP (orten ännu obestämd)

8.12 Abu Dhabis GP (Förenade Arabemiraten)

15.12 Sharjahs GP (Förenade Arabemiraten)

VM-poängen delas ut åt tävlingens tio bästa enligt mönstret 20–15–12–9–7–5–4–3–2–1.