Röda Korsets hungerdagsinsamling inleds i dag

TA EN SELFIE. På hungerdagen har kända statyer fått en röd insamlingsväst på sig, i Borgå är det J.L Runeberg som på sitt sätt deltar i insamlingen. Bild: Filip Snellman

Fram till lördag samlar Röda Korset in pengar till sin katastroffond. J. L Runeberg deltar på ett hörn också.

Med pengarna hjälper man bland annat människor som har drabbats av naturkatastrofer och konflikter ute i världen och människor som har drabbats av plötsliga olyckor i Finland. Pengarna som samlas in är inte på förhand reserverade för något specifikt ändamål. Tanken är att man snabbt kan hjälpa där hjälpen behövs allra mest.

Insamlingen inleds på torsdag. På hungerdagen klär Finlands Röda Kors insamlingsvästar på kända statyer i Finland. Röda Korsets Borgåavdelning utmanar folk att dela selfies och foton av J.L. Runeberg med insamlingsväst i sociala media, med hashtaggen Hungerdagen.

Här hemma används pengarna som samlas in under Hungerdagen till att hjälpa offer för plötsliga olyckor, bland annat eldsvådor. Tack vare katastroffonden får människor som har mist sina hem kläder, mat och nödinkvartering under de första dagarna efter olyckan. De som har drabbats av en chockerande händelse får psykiskt stöd.

Varje år deltar ungefär 14 000 frivilliga i Hungerdagen. Anvisningar för hur man kan ställa upp som insamlare eller skapa en egen webbinsamling finns på adressen hungerdagen.fi.

Hungerdagen ordnas varje år i september. Hungerdagens skapare är frivilliga Mailis Korhonen från Pälkäne som år 1980 fick en idé om ett talko för alla Pälkänebor för att samla in pengar. Evenemanget utvidgades snabbt och i dag ordnas Hungerdagen på nästan alla orter i Finland.

Genom att skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 euro/meddelande).

Via Mobilepay på numret 10900.

På webben: hungerdagen.fi.

Genom att ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffonds konto FI52 5000 0120 4156 73, med referensen 5173.

Mer läsning