Rockkören Cawiar firar tio med sång

JUBELTID. Rockkören Cawiar firar tio år med jubileumskonserten Love to Rock på Grand och lovar en fartfylld show med allt från rock och pop till schlager. Bild: Kristoffer Åberg

Borgås mesta rockkör Cawiar fyller tio år i april och firar med en jubileumskonsert på Kulturhuset Grand. Love to Rock heter konserterna som bjuder på allt från schlager till rock.

– Det blir en mångsidig konsert, säger körens grundare och dirigent Camilla Wiksten-Rönnbacka om Cawiar-konserten Love to Rock som ges i två omgångar lördagen den 23 april på Kulturhuset Grand.

Det var Wiksten-Rönnbacka som för tio år sedan tog initiativ till den blandade kören som nu, liksom då, fungerar i medborgarinstitutet Kombis regi. Till en början var den ungdomliga kören inte nischad på någon speciell musikgenre men efter att ett rockprojekt väckte uppskattning både hos korister och hos publik har man fortsatt på den linjen.

Det sagt så handlar det inte enbart om rock n' roll. Cawiar gjorde också en schlagersatsning för några år sedan – också det gillades på alla fronter – och under jubileumskonserten kommer publiken att bjudas på utvalda sånger ända från körens allra första konserter.

– Låtlistan börjar sätta sig. Materialet ska passa kören, och körmedlemmarna ska trivas med låturvalet.

Svängig repertoar

Love to Rock-konsertens repertoar formas av en avdelning med schlagerlåtar och en avdelning med rock'n roll och pop. Kören bjuder bland annat på Loreens vinnarlåt Euphoria, Queen-klassikern Bohemian Rhapsody och Bonnie Tylers Holding out for a hero, som man övat in speciellt med körens jubelkonsert i åtanke.

Det råder ingen tvekan om att kören storsatsar inför jubileet och koristerna har filat på repertoaren ända sedan hösten. Man har inte enbart rotat fram gamla skatter från kistbotten utan också flitigt övat in nya låtar under tre veckovisa övningstimmar.

Låtlistan börjar sätta sig. Materialet ska passa kören, och körmedlemmarna ska trivas med låturvalet.

Inte nog med det: koristerna har också fått hemläxor och bland annat filat på sina stämmor genom inspelade mp3-filer. Genom stämtentamina har körmedlemmarna också fått individuell feedback på sin sång.

Övningsiver

– Det är roligt att sångarna är kunskapstörstiga och jag försöker ge större utmaningar till dem som vill. Till exempel ordnar vi kördagar där vi kan fokusera på rytm eller på sångteknik. Ibland leder jag verkstäderna men det händer också att vi bjuder in utomstående sångpedagoger, berättade Camilla Wiksten-Rönnbacka då Östnyland träffade kören i januari.

Under vårvintern har dessutom specialinkallade pianisten Gustaf Lönn hjälpt till med konsertförberedelserna och övat stämmor och rytmer med koristerna. Låtarrangemangen är igen till största delen Christoffer Törnroos och Rolf Danielssons handlag och de är uttryckligen skrivna för Cawiar.

Sången och musiken är viktig men vi vill ge publiken något mer och bjuda på en ordentlig show.

Wiksten-Rönnbacka leder kören under jubileumskonserten och för att showen på Grand ska bli något extra kör man låtarna tillsammans med ett husband bestående av Magnus Strandvik på gitarr, Roland Wiksten på bas, Thomas Törnroos på trummor och Jari Ravaska på keyboard. I två låtar hörs också Annika Nummelin på violin. Som gästartist ses också Borgårockaren Lee Angel som uppträder både med egna låtar och tillsammans med kören.

Showtime

– Sången och musiken är viktig men vi vill ge publiken något mer och bjuda på en ordentlig show. Skådespelaren och regissören Kim Gustafsson har hjälpt oss att öva in olika koreografier och har filat på vår scennärvaro. Vi kommer att ge allt också om vi inte kommer att genomföra hans idé om att de manliga koristerna ska göra akrobatiska rörelser och volter i bakgrunden, säger körens informationsansvariga Nina Sjöstedt.

Gustafsson ses också som konferencier under Love to Rock-konserten.

Blandade kören Cawiars tioårsjubileumskonsert på Kulturhuset Grand lördagen den 23 april klockan 15 och klockan 18.

Biljetter för 25/15 euro fås via Grand Luckan.

För mera information om kören se www.cawiar.net.

Musik, band, koreografi. Vad fattas? För att det ska bli show på allvar satsar "cawiaristerna" också på en rockig look. Studerande vid Inveon i Haiko fixar koristernas frisyrer medan Elin Liljeberg och Sari Oksanen, som studerar till maskerare, finns på plats bakom ridån tillsammans med några hjälpare och ser till att sminket sitter som det ska.

Studerande i visuell marknadsföring vid Haaga-Helia har å sin sida byggt upp Cawiars nya webbplats som lanserats lämpligt till tioårsjubileet.

Östnyland skrev om Cawiar i januari. Läs artikeln och se videon.

Mer läsning