Rockhistorien kommer till Borgå i musikalform

ROCK'N ROLL. Häftiga gitarrsolon, bombastiska basslingor och rockiga trumkomp bjuds det på i Avanti-salen på lördag i form av musikalen Ganes som baserar sig på legendariska Hurriganes story. Bild: Raisa Taurinka/Visual RAMA

Alla vänner av inhemsk rockmusik gör skäl att infinna sig i Konstfabriken på lördag. Då drar det ihop sig till musikalen Ganes som baserar sig på Finlands kanske mest legendariska rockgrupp, Hurriganes historia.

Förstås handlar det också om gruppens hjärta, trumslagaren Remu Aaltonen som ännu till för en tid sedan var bosatt i Borgå.

Det var 1971 som Remu, Ile Kallio och Cisse Häkkinen grundade Hurriganes som gjort ett oefterhärmligt avtryck i den finländska rockhistorien. Remu var och är en stor personlighet och i Ganes-musikalen är det erkänt skickliga Dimitri Keiski som spelar honom. Keiski har tidigare personifierat musikstorheter som Freddie Mercury och nu står alltså Remu i turen.

Ilari Hämäläinen gör rollen som basisten Cisse Häkkinen medan gitarrvirtuosen Erik Valkama spelar både Albert Järvinen och Ile Kallio. I övriga roller ses Mikko Alatalo bland annat som Hurriganes manager medan kvinnorna i Remus liv – mamma, mormor och flickvänner – spelas av Elisa och Sonja Lairikko.

Ganes-musikalen bjuder på alla Hurriganes bästa hitlåtar, från Get on till My only one och Bourbon street. Bandet var då det begav sig berömt för sin häftiga scenshow och också musikalversionen ger publiken valuta för pengarna – här är det fullt ös från början till slut.

Biljetterna till föreställningen kostar 43,50/39,50/30,50 euro och fås via lippu.fi eller via Konstfabrikens info tfn 010 231 8200. Musikalen, som har Remu som officiell beskyddare, räcker cirka 2 timmar plus paus. ÖN

Avanti-salen lördagen den 17 februari klockan 18.