Rockglammig konsert på Grand

GÄSTARTIST. Borgårockaren Lee Angel gav järnet i samband med Cawiars rockglammiga tioårsjubileumskonsert i helgen. Bild: Studio Lindell / Oscar

Det blev glitter och glamour under Cawiars slutsålda jubileumskonsert med schlager och rock på agendan. Det märktes tydligt att kören satsat stort på sin konsert; Borgårockaren Lee Angel figurerade som gästartist och Kim Gustafsson var kvällens koreograf och värd.

Cawiar

Körens tioårsjubileumskonsert Love to Rock på Kulturhuset Grand i Borgå, 23.4.2016 klockan 15 och 18.

Dirigent: Camilla Wiksten-Rönnbacka.

Programvärd: Kim Gustafsson.

I bandet: Jari Ravaska, keyboards, Magnus Strandvik, gitarr, Thomas Törnroos, trummor, Roland Wiksten och Ossi Saarikko, bas Markus Aukio, percussion.

Gästartist: Lee Angel.

Dirigent Camilla Wiksten-Rönnbacka tog 2006 initiativet till att grunda Cawiar, som gått från att enbart vara en kurs vid medborgarinstitutet till att vara en rockbetonad blandkör. Wiksten-Rönnbacka har lovat leda kören till sitt sista andetag, och kören har till och med namngivits efter henne; Camilla Wiksten-Rönnbacka Arrangemang.

Det var en rockglammig kör, som intog scenen under jubileumskonserten, med hårtuperingar, palettklänningar, läderbyxor, hängslen och kajal för hela slanten. Inledningsvis fick publiken njuta av Eurovisionslåtar, samt av Lee Angels band. Därefter var det rock- och poplåtar som gällde.

Ren stämsång

Cawiar sjunger anmärkningsvärt rent – de stämtentamina, som koristerna fått ta del av innan jubileumskonserten, har burit frukt. Jag saknade dock mer energi i själva uppträdandet; en kör som ser så tuff ut som Cawiar får lyssnaren att vänta sig mer edge och volym. Stundvis blev det Cawiar åstadkom, mer skönsång än rock.

Å andra sidan, om alla i en kör fullt ger sig hän till musiken och rockar på, kanske körens samsjungenhet skulle lida. Skönsjungandet i sig är inte illa, snarare tvärtom, för det kan ju även uppfattas som en sorts tolkning av rocklåtarna.

I Shirley Clamps Att älska dej visade kören vad den går för. Cawiar sjöng rent och vackert, gjorde snygga nyanser och lyckades få låten att växa i slutet. Också Loreens Euphoria, som är en stor låt att ta sig an, lyckades kören bra med och i refrängen var stämsången hårresande bra. Lordis Hard Rock Hallelujah och Alice Coopers Poison satte sprätt på kören, och publiken fick se en glimt av den attityd och energi som jag annars kom att sakna.

I många låtar fick koristerna chansen att visa upp sina individuella röster med solon. Balansen mellan stämmorna var mycket god, och melodin tilläts aldrig drunkna. Viss oenighet fanns dock i intonationen, och i enstämmiga partier kunde kören ha varit mer samsjungen.

Stjärnskott som gästartist

Att bjuda in stjärnskottet Lee Angel som gästartist var ett utmärkt val från körens sida. Angel sjunger med en självsäkerhet i sin djupa heavyröst, som gjorde sig bra till de låtar – Beauty and Wisdom samt Change the World – som Lee Angels band uppförde i akustisk version. Med sitt tremannaband fyllde Lee Angel hela Grand.

Cawiar fungerade bra tillsammans med Lee Angel, som inte överglänste kören utan musicerade tillsammans med den.

Det högklassiga husbandet hjälpte kören att lyfta många låtar – som annars hade blivit aningen slätstrukna – med sitt proffsiga spelande. I Alexander Rybaks Fairytale bidrog Annika Nummelin med ett snyggt, rytmiskt exakt violinsolo.

Satsad koreografi

Koreografin som framfördes var uppfriskande och publikuppskattad. Mannen bakom koreografin Kim Gustafsson, var också kvällens konferencier. Han gav konserten mycket med sina humoristiska inslag. Gustafsson presenterade körens historia, körmottot "fullt ös medvetslös" samt spexade omkring utklädd till både Loreen och Lordi försedd med djävulsvingar.

Kören avslutade sin jubileumskonsert med Bohemian Rhapsody, ett alltigenom krävande låtval. Även om låten satt rent melodiskt för kören, blev den ställvis fragmentarisk; kören kunde ha sjungit mer tajt.

Cawiar är en kör som är sammansvetsad, njuter av och är duktig på att framföra sin musik. Borgå kan vara stolt över att representeras av en kör som Cawiar.

Jannica Grönroos

Fakta

Cawiars låtlista

Tipi-tii, Sata salamaa, Fairytale, Att älska dej, Euphoria, Hard Rock Hallelujah, Lee Angel Show: Beauty and Wisdom, Lee Angel Show: Change the World, 21 Guns, Chasing Cars, Poison, Right Now, Holding Out For A Hero, Bohemian Rhapsody samt som extranummer Seasons of Love.

Mer läsning