Rockarna med Borgåkoppling

ROCK. Von Hertzen Brothers Mikko (vänster) och Kie von Hertzen svettades i fredagens värme i Borgå. Bild: Lotta Åberg

Von Hertzen Brothers har gjort musik tillsammans redan länge. På fredagen spelade bandet i Borgå.

De tre bröderna von Hertzen – Kie, Mikko och Jonne – inväntar snart en ny turné. På gång är tioårsjubileet för den tredje skivan Love Remains The Same, men inför det hann bandet med en spelning på Factory fest i Borgå på fredagen.

För Borgåborna kan det vara av intresse att bandet inte bara har kopplingar till Indien där sammansättningen fick sin början. De har också spelat in en del material på Magnusborg, studion i Borgå, medan familjen har en sommarstuga i trakten.

Hade paus

För en tid sedan verkade det som om bandet skulle sluta efter att man meddelade att det blir paus på obestämd tid.

– Vi bestämde ändå att vi inte skulle sluta, bara ta en andningspaus utan någon tidsgräns, säger Kie.

– Vi hade jobbat intensivt i fem år med gänget, och då kan bränslet ta slut. Det är ändå ganska tungt. Vi bestämde oss för att se om vi orkar jobba ännu, säger Mikko.

Slutsatsen var att man nog orkade, och resultatet blev skivan War Is Over som släpptes i höstas. De tre bröderna säger att skivan inte är en temaskiva som så, även om låtarna kretsar kring samma ämne.

– Det kanske är det närmaste vi kommit en konceptskiva.

– Däremot hittade vi ett visst sätt att jobba och göra musik. Vi hade bra fiilis i arbetsprocessen. Den var annorlunda än tidigare skivor. Skivan talar om fred och är ganska ställningstagande.

Lång karriär

Bröderna har spelat tillsammans i nästan två årtionden, där den första skivan kom ut 2001. De räknar ändå med att den första riktiga skivan släpptes 2007 när Approach blev färdig. De många åren har fört med sig ett mindre rockigt liv vid sidan om scenen, med familjer och barn.

– Att vi är bröder gör det förvisso lättare med att få barnvakt. Föräldrarna ställer upp. De förstår vad vårt jobb betyder med resor i världen, säger Kie.

På hösten spelar bandet hela den tredje skivan för att fira plattans tioårsjubileum. De har också en stark tro på skivhelheter.

– Normalt spelar man ju låtar med olika urval, men nu får vi spela en helhet. Det är intressant för oss, speciellt när vi vet att skivan är en genomtänkt helhet, säger Jonne.

För den som lyssnat på bandet kommer det säkert inte som någon överraskning att Indien har en stark koppling till musiken. Det var också där som bandet fick sin början, och ett land där Mikko har bott i.

– Det var där jag hittade min identitet som låtskrivare. Musiken är kopplad till det livet, men jag skulle ändå inte sträcka under saken. Men visst, det var där som Von Hertzen Brothers fick sin början. Vi spelade in våra första demos där. Landet kan höras i en del skalor och rytmer.

Mer läsning