Rock-Lauri designade hus i Borgå

BYGGE. Arkitektbyrån Alvardag bygger hus på Majberget tillsammans med byggföretaget Sisco. Lauri Ylönen (svart mössa) har designat. På Ylönens högra sida sitter Kimmo Ojanen, på vänstra sidan Alex Bolotowsky från Alvardag. Siscos vd Lauri Halminen i blå kostym. Bild: Kristoffer Åberg

Billigt, ekologiskt och vänskapligt är marknadsföringsorden för de lägenheter som snart uppförs på Majberget. Rockstjärnan Lauri Ylönen står för designen.

Det är idel lovord på pressinfot i Andelsbankens lokaler på måndagen. OP-Fastighetscentralen förhandsmarknadsför nu de lägenheter som sakteligen börjar byggas på Majberget i Borgå under namnet Kattivaara.

Det här är nämligen inte vilka hus som helst. Husen är ritade av Lauri Ylönen, rockstjärnan som fattade tycke för arkitektur. Företaget Sisco bygger sedan husen som moduler – där det talas om ekologi, låga kvadratmeterpris och en design som utgår ifrån gemenskap. Tanken är att grannarna ska bli kompisar med varandra.

Olika lägenheter

Kattivaara kommer att ha allt från enrummare till fyrarummare, där de största bostäderna ligger på 67 kvadratmeter trots de många rummen.

Lauri Ylönen, som för övrigt inte är utbildad arkitekt, har planerat allt som syns utåt, i nära samarbete arkitekterna på Sisco.

– Arkitekturen har varit ett sätt för mig att varva ner vid sidan om att vara rockstjärna. Det är som en hobby. Under tjugo år har jag sedan hunnit lära mig en hel del, säger Ylönen.

Han har tidigare ritat bland annat sitt eget hus i Sibbo (som för övrigt är till salu). Hans arkitekturhobby har också blivit ett tv-program med namnet Laurin Talot. När vänner och bekanta sedan började be honom rita hus tog saken fart – alltid i nära samarbete med vännen Kimmo Ojanen, som också är försäljningschef på designbyrån Alvardag där Ylönen är delägare.

När de fick förslaget från Sisco att planera något gemensamt i Borgå tog de tillfället i akt. Tanken var att skapa något modernt och ekologiskt, och ett ställe där grannarna känner varandra. Kimmo Ojanen säger att duon redan länge funderat på temat gemenskap.

– Vi har också bott i samma hus i Helsingfors. Där var dörrarna alltid öppna, och folk kände varandra. Därifrån kom tankarna kring gemenskap och hur man kunde uppmuntra till det, säger Ojanen.

Borgå är trendigt

Gemenskapstänkandet ska synas i Kattivaara bland annat i en gemensam gård, att balkongerna vetter inåt och att ingångarna är planerade så att barnen ringer på grannens dörr för att leka. Ekologin syns bland annat i att alla hus får solpaneler och att man bygger i trä.

– Tomten är fantastisk, och det ger bra utgångsläge. Och Borgå som stad har fantastiska möjligheter. Borgå har blivit trendigt, ett ställe dit mina vänner i Rödbergen åker för att äta, och dit många väljer att flytta, säger Ylönen.

– Det är dit samhället är på väg. Många undrar om de ska köpa en tvåa i Helsingfors eller en större lägenhet nära naturen, kompar Kimmo Ojanen.

Kattivaara ska uppföras i trä, och eftersom det byggs i moduler är tidtabellen ganska snäv. Kimmo Ojanen uppger också att fyrarumslägenheterna inte ska uppfattas som trånga, trots att de bara är på 67 kvadratmeter.

– Med bra planering slipper man onödiga kvadratmetrar som långa korridorer. Med förmånliga priser menar vi mellan 3 000 och 3 500 euro per kvadratmeter.

Också kritik

Lauri Ylönen uppger också att det inte är något problem att han egentligen inte är arkitekt. Planeringen har varit ett samarbete där Ylönen gjort det han kunnat, medan resten fallit på Siscos arkitekter.

– Jag har fått ramar där jag jobbat och kläckt idéer inom. Med de begränsningarna har jag ritat ut mina visioner, och sedan funderat med arkitekterna hur man kunde förverkliga dem.

Företaget Sisco har också fått kritik för slarvigt byggda lägenheter, något som Östnyland rapporterade i en större artikel (3.3 2017). Bolagets vd Lauri Halminen uppger att modulbyggandet mognat som teknik och att antalet reklamationer minskat dramatiskt.

– Modernt modulbyggande äger rum i fabriker under trygga förhållanden. Vi bygger allt mera, medan reklamationerna samtidigt minskat dramatiskt.

Kimmo Ojanen påpekar också att nya metoder ibland har barnsjukdomar.

– Det är alltid krångligt när man hittar på något nytt. En mycket viktig aspekt är kvalitetskontrollen. Vi är hundra procent övertygade.

Har 38 lägenheter; allt från ettor till fyror.

Byggs som moduler. Materialet är trä.

Byggs på Majberget.

Bostäder kan reserveras via OP-Fastighetscentralen.