Robotarna tar över på Porvoon Teatteri

Porvoon Teatteri satsar nytt med en science fiction-pjäs från nittonhundratalets början "översatt" till seriens visuella värld. Så har robotpjäsen R.U.R. också premiär i samband med seriefestivalen Å-fest.

Rossum Universal Robots heter pjäsen som tjeckiska författaren Karel Čapek gav ut 1920. I texten målade han upp ett framtidsscenario där några vetenskapsmän massproducerar robotar till hjälp för människorna . Det krånglar till sig på fabriken, belägen på en isolerad ö, då chefens dotter anländer och har med sig en rad humanistiska idéer om robotarnas mänskliga rättigheter.

– Det är otroligt fascinerande att författaren för hundra år sedan målade upp en framtid som för oss motsvarar en verklighet som redan är historia. Det är inget skämt eller en utopi att robotarna "tar jobben", säger Harri Ahvenainen som med pjäsen R.U.R. gör sin regidebut på Porvoon Teatteri.

Ahvenainen fattade intresse för textens filosofiska dimensioner där mänsklighetens värde vägs mot robotarnas habitus som i pjäsen målas upp i termerna av tänkande, kännande varelser snarare än plåtburkar. Som han ser det är Čapeks apokalyptiska vision högaktuell.

– Vad är människans värde och till vad behöver vi människor om maskinerna gör allting i vårt ställe? frågar han sig.

Oemotståndlig mix

Ursprungligen tipsades han om texten av en bekant och fastnade direkt. Sedan länge bollade han med tankar på att skapa teater som visuellt sett påminner om serier, och det sa klick då han väl stiftat bekantskap med robotarna: kombinationen blev oemotståndlig.

– Jag vill se robotarnas och seriernas värld smälta samman på scen.

Harri Ahvenainen fick videokonstnären Ilari Vanhatalo att tända på idén om teater som möter seriernas värld. På dator har Vanhatalo skapat ett starkt visuellt, fiktivt universum som projiceras på kulisserna i Porvoon Teatteri. Det är i denna parallella verklighet som R.U.R. utspelar sig.

– Då jag läste Čapeks text målades hans värld upp framför mina ögon. Nu har jag byggt varje millimeter av den tredimensionella världen på dator.

Utopistisk scenvärld

Pjäsen korsar inte enbart dramat och serien som genre, det filmatiska har också en given plats i sammanhanget. Teaterpubliken leds nämligen in i den utopistiska scenvärlden via en filmsekvens där en animerad Helena Glory (i pjäsen spelad av Ronja Kåhre) anländer till fabriksön, rör sig genom staden och tar hissen längst upp till den 156 meter höga skyskrapan där robotproducenten Rossums huvudkontor ligger.

– Där inleds den delen av berättelsen som utspelar sig fysiskt på scenen. Intressant är att bara några interiörer nämns i texten, och fabriksdirektörens rum är ett som vi återskapat, säger Harri Ahvenainen.

Hos åskådaren väcker filmen en närmast fysisk känsla. Det känns som om man gör fru Glory sällskap och blir en del av seriestrippen eller rentav datorspelet som den visuella helheten påminner om.

Svartvitt upplägg

Pjäsens värld är huvudsakligen svartvit. Det är ett medvetet knep – bland många – som Ahvenainen och Vanhatalo använt för att rucka på tiden och ge upplägget en känsla av att det utspelar sig i det förgångna.

Ytterligare en sfär tillför Viljami Mehtos mystära musik som komponerats enkom för pjäsen, och samma gäller scenografin, Sanna Saarnios maskering och Anne Ratias kostymer: allting är uttänkt i minsta detalj för att stödja pjäsens serieaktiga formspråk.

Karel Čapek var först med att använda ordet robot om människolika maskiner som används för tungt arbete och till slut gör uppror mot människorna. "Robota" betyder "trälarbete" på tjeckiska. (Källa Wikipedia)

Fakta

R.U.R.

Porvoon Teatteris pjäs om 1920-talets robotutopi har premiär på Porvoon Teatteri, Fänriksgatan 4, fredagen den 12 februari kl. 19.

6

föreställningar ges ytterligare i februari: 14.2. kl. 18, 17.2. kl. 19, 20.2. kl. 19, 21.2. kl. 18, 23.2. kl. 19 och 26.2. kl. 19.

I rollerna ses Ronja Kåhre, Tomi Ahonen, Janne Keskikallio, Mirja Oksanen, Lasse Rantanen, Ilkka Kinosmaa, Risto Kekarainen, Eeva Puromies, Sari Järvinen-Hippi, Tomi Kuisma och Aleksi Saarela.

Biljetterna kostar 15/12 euro och kan bokas per tfn på 050–498 8456.

För mera information se www.porvoonteatteri.fi.