"Robbe is back"

Robert Helenius visade upp den bästa boxningen på år och dar då han stod för den finländska proffsboxningens tuffaste bortaseger sedan Amin Asikainens EM-skräll mot tyska Sebastian Sylvester i juni 2006.

Helenius slagkombination som han avslutade med en tung vänster satte ett brutalt stopp på matchen mot Erkan Teper i åttonde ronden i lördagens match där IBF-förbundets interkontinentalbälte stod på spel. En alldeles oerhört viktig seger för den Borgåbördiga tungviktaren som sköt uppåt som en raket i ansedda Boxrec:s världsrankning. Helenius steg 29 placeringar och sitter nu på en 18:e plats på listan. Före matchen var Teper sjua på IBF-förbundets rankningslista, vilket lär betyda att Helenius flyger upp i tio-i-topp på storförbundets lista.

I ringen såg Helenius bättre ut än på länge och efter en rad mindre imponerande matcher måste hans första knockout sedan 2016 göra susen åt självförtroendet. Liksom Helenius konstaterade i segerintervjun: "Robbe is back!".

Alla skadeproblem, misslyckade matcher och ekonomiska problem hade pushat tungviktsjätten mot avgrundens rand, men mot Teper bevisade Helenius att han fortfarande är relevant.

Och det väcker som vanligt en bekant fråga: vad händer härnäst i "Robbes" karriär?

– Vi ska sätta oss ner och fundera ordentligt på nästa steg. Segern gör att vi stiger mycket på rankningen och får ett bättre utgångsläge för förhandlingarna. Det kommer att komma hur många erbjudanden som helst och vi måste vara smarta. Det gäller att ta kloka karriärmässiga steg, sade managern Markus Sundman åt SPT efter att dammet lagt sig i ringen.

Drömmen och målet är alltjämt att få gå en VM-titelmatch. Tyvärr – för Helenius del – mår tungviktsklassen bättre än på länge och rusningen på världstoppen är i klassen fredagseftermiddag i matbutiken. Superstjärnor som Anthony Joshua, Tyson Fury och Deontay Wilder har förkörsrätt när det gäller de fyra stora proffsförbundens VM-titelmatcher.

Vad är då realistiskt att vänta? Rent tidtabellsmässigt vore det kul att se Helenius i ringen ännu i år eller tidigt 2019. Det här uppsvinget måste man ta vara på. Och alternativ finns det massor av, precis som Sundman säger.

Vettigast vore säkert att få till ett möte med något till titelbälte på spel. Småtitlarna, liksom det nyss erövrade IBF-bältet, är goda byggklossar då man bygger upp sin rankning.

Hemmafördelen är alltid bra att ha. Frågan är om knocken mot Teper höjde Helenius marknadsvärde till den mån att man kunde ordna en vettig match i Finland.

En ny bortamatch, säg på de brittiska öarna där tungviktsklassen blommar bäst, mot något lokalt löfte skulle sitta fint och där skulle lönechecken också vara fet. Där har man dock domarna emot sig.

Och bara för att avslutningsvis slänga en idé i luften: Helenius mot Dereck Chisora, del 2. För visst vore det kul?

Tommi Willberg Reporter

Mer läsning