Ro, ro till Ankarvik och njut av klassiskt blås – Emsalö musikfestival kommer med marin sommarnyhet

HAVSKÄNSLA. Emsalö musikfestival firar femton år i nedbantad form men med en konsert för båtfarare som musikaliskt extra. Bild: Mostphotos

Emsalö musikfestival ordnas som vanligt i slutet av juli, eller nästan som vanligt får man väl lov att tillägga. Femtonårsjubileet firas i nedbantad form men med en konsert för båtfarare som musikaliskt extra.

Emsalö musikfestival arrangeras i år för femtonde sommaren i ordningen och på grund av coronaepdiemin ordnas festivalen i något nedbantad och omarbetad form. Konstnärliga ledaren Linda Hedlund inleder festivalen i Borgå domkyrka den 23 juli med konserten De Rerum natura.

Ordnas i år den 23–24 juli i Borgå, i Borgå domkyrka respektive till havs i Ankarvik utanför Emsalö.

Resten av festivalen ordnas i Helsingfors i höst. Konserterna ordnas den 6 och 13 september på Konstmuseet Sinebrychoff samt den 29 oktober i Berghälls kyrka.

Konstnärlig ledare är Linda Hedlund. Medverkar gör Assi Karttunen, Akademiska saxofonkvartetten och Helsinki Baroque & Classic Ensemble.

För närmare information se festivalens webbplats.

Linda Hedlund trakterar barockviolinen, bakom cembalon sitter Assi Karttunen, och tillsammans bjuder de på tidig, italiensk barockmusik (bland annat Fontana, Pandolfi och Mealli) kryddat med texter ur den romerska filosofen Lucretius hexameterdikt med samma namn, Om tingens natur.

KONSTNÄRLIG LEDARE. Linda Hedlund har planerat programmet för årets Emsalö musikfestival som består av två konserter, en i Borgå domkyrka och en i Ankarvik som nås med båt. Bild: Mari Lehtisalo

Festivalens verkliga utropstecken är villakonserten som för första gången ordnas till havs. Fredagen den 24 juli lönar det sig för båtfarare att styra mot Ankarvik på Emsalö (N 60°15.62 E 25° 39.96) och slå ankar. Ankarvik är en officiell förankringsplats för båtfarare och det är fritt fram att lägga till vare sig du kommer med roddbåt, aktersnurra eller segelbåt.

Saxofonslingor

CEMBALO. Assi Karttunen ackompanjerar Linda Hedlund när Emsalö musikfestival intar Borgå domkyrka med konserten Om tingens natur. Bild:

För musiken står Akademiska saxofonkvartetten som blåser till med en klassisk och somrigt svängande konserthelhet. Olli-Pekka Tuomisalo, Maaret Koskenkari, Sara Koskipää och Timo Rantanen framför musik av tonsättare som Jukka Linkola, Astor Piazzolla och Isaac Albeniz. Ensemblen har spelat tillsammans redan i tjugo års tid och uruppfört ett tjugotal finländska verk.

Den guppande publiken lär också ska få höra en del musikaliska överraskningar. Och för den som har glömt att packa matsäck så serveras det kaffe och tilltugg på bryggan i Ankarvik.

BLÅSIGT. Akademiska saxofonkvartetten, det vill säga Olli-Pekka Tuomisalo, Maaret Koskenkari, Sara Koskipää och Timo Rantanen, bjuder på klassiskt svängig musik för båtfarare i Ankarvik. Bild:

Resten av konserterna inom ramen för Emsalö musikfestival organiseras i tre omgångar senare under hösten. Två konserter ordnas på Konstmuseet Sinebrychoff medan Helsinki Baroque & Classic Ensemble uppträder med en konsert i samarbete med Aino Ackté-festivalen i Berghälls kyrka.

Emsalö Musikfestival grundades år 2007. Föreningens syfte är att upprätthålla och utveckla intresset för kammarmusik samt att främja och stöda utvecklingen av musikverksamheten på festivalens hemställe, Emsalö i Borgå, samt i Helsingfors.

Mer läsning