Rixvägen ryker med rock, punk och bakluckeloppis

RIKSVÄGSDIGGARE. Lappträskinflyttaren Pelle Miljoona gillar rikssexan och är först ut bland musikerna som uppträder inom ramen för satsningen Rixvägen ryker. Han sjunger på Hotelli Hanhi på fredag. Bild: Kristoffer Åberg

Rixvägen ryker är det samlande namnet på en rad evenemang som ordnas i Lappträsk i sommar. Starten går på fredag i musikens tecken då rockaren Pelle Miljoona ger ett sällsynt hotellgig.

Allsång, fotboll, hästkavalkad, countrymusik och bakluckeloppis är bara en del av tillställningarna som radas upp vid riksväg 6 i Lappträsk under sommarmånaderna. Rixvägen ryker är det samlande namnet på evenemangen som en arbetsgrupp bestående av 6Tk, Lappträsk kommun, Lovisa stad och lokala föreningar knutit ihop.

Först ut på fredag är Lappträsk egen rockare Pelle Miljoona, eller Petri Tiili som han egentligen heter, som uppträder på Hotelli Hanhi. Det torde vara andra gången som Pelle Miljoona uppträder på hemmaplan och publiken lär få höra åtminstone klassikern Moottoritie on kuuma. Passande nog i sammanhanget är han en rikssexan-fantast, eller som han berättade om den flitigt trafikerade asfaltssträckan i Östnylands sommartidning i fjol: "Den är nasta, kul."

Punk med mera

Om Pelle Miljoona har attityd, så kan detsamma sägas om hans uppvärmningsakt Danny Punk. Precis som namnet antyder är det punk, akustiskt punk visserligen, som gäller för Lovisapunkaren som bland annat uppträtt på Kulturhuset i Helsingfors.

Inom ramen för Rixvgen ryker bjuds det på musik för varierande smaker. Det buds på klassisk trubadurmusik, bland annat med trubaduren Kriss Viconte, Charles Plogman och Danswerket bjuder upp till dans på Valssimylly i Pockar – ett tips är också danskursen som ordnas före bandet kör i gång. Dessutom blir det countrymusik, The Voice of Finland-profilen Mikko Sipola uppträder tillsammans med sitt band. Inte att förglömma är countryfestivalen Truck'n Lily där bland annat Nightriders och Susann Sonntag duo står för musiken.

Allsång

En central aktör i riksvägsserien är också Lappträskföreningen för blues & rock som håller i trådarna för en rad musikrelaterade evenemang. Kycklings Sing-Along heter allsångskvällen som ordnas den 12 juni på hembygdsgården Kycklings.

Där ackompanjeras publiken av föreningens band, The BRand, som formas av Titta Väkevä (sång, trummor), Vesa Peltola (keyboard, sång), Staffan Malmström (sång, gitarr), Esa Jäälinoja (gitarr), Inka Peltola (sång, flöjt), Malena Jordas (gitarr, slaginstrument, sång) och Tero Palokoski (bas, sång). Sånghäftet innehåller finsk pop och evergreens samt schlagerpärlor på finska, svenska och engelska. Det blir allt från Daa­da daa­da till En kväll i juni och Paratiisi.

Familjekul

Lapinjärven Bluesrock Yhdistys samt några andra lokala föreningar håller i trådarna för Klockarens ParkFest som ordnas den 30 juli i Klockarparken i kyrkbyn. Det är fråga om en familjefest med allt från musik till företagspresentationer.

Hela familjen torde också ha nöje av lördagens program på Kycklings. Då är det dags för Östnylands Hästkavalkad. Barnens kreativitet är i fokus också måndagen den 13 juni klockan 10–15 i Klockarparken medan civiltjänstgörarna Sivarit går upp mot FC Maahanmuuttajat i en lekfull fotbollsmatch på idrottsplanen i Marieberg. Åskådarna har nöje av såväl match som picknick.

Att notera bland evenemangen i serien Rixvägen ryker är också Bakluckeloppiset som ordnas på Café Lilja den 19 juni.

Evenemang kring riksväg 6 under perioden 10–19 juni.

Fredagen den 10.6. Pelle Miljoona och Danny Punk på Hotelli Hanhi. Dörrarna öppnas klockan 19, Danny Punk uppträder klockan 21.30.

Lördagen den 11 juni klockan 10–13. Östnylands Hästkavalkad på Kycklings. Cruising klockan 16 på Café Lilja. Trubadurerna Trubaduo Ludde & Tomi på Hotelli Hanhi klockan 21.

Söndagen den 12 juni klockan 16. Sing-Along, allsång på Kycklings med The BRand.

Måndagen den 13 juni klockan 10–15. Barnens kreativitetsdag i Klockarparken och på Kycklings.

Tisdagen den 14 juni klockan 14. Fotboll, Sivarit vs.FC Maahanmuuttajat på Marieberg idrottsplan. Picknick.

Onsdagen den 15 juni klockan 20. Trubadur Kriss Viconte och karaoke på Hotelli Hanhi.

Torsdagen den 16 juni klockan 20–01. Charles Plogman & Danswerket. Dans på Valssimylly i Pockar. Danskurs klockan 19.

Fredagen den 17 juni klockan 18–22. Mikko Sipola Band i trubadurtältet vid Café Lilja, Kriss Viconte på Hotelli Hanhi.

Lördagen den 18 juni klockan 8–17. Peten Puolikas på Kycklings. Klockan 14–21 Truck'n Lily countryfestival på Café Lilja med bland annat Nightriders och Susann Sonntag duo.

Söndagen den 19 juni klockan 12–18. Bakluckeloppis vid Café Lilja.

Mer läsning