Runeberg Junior: Rimmande önskedrömmar väcker fantasin

Bild: Niklas Sandström

"Hockeyspelarens dröm är kort. Allt går fort i tävlingssport." Så lyder de inledande versraderna i en av Annika Sandelins finurliga önskerim i diktboken Om jag fötts till groda.

Andra som önskedrömmer på boksidorna är bland annat spindeln, ägget, myran, väckarklockan, bussen och snöflingan – som kunde singla ner i min önskedröm en sådan här regnig vinter! I Om jag fötts till groda bjuder Annika Sandelin läsaren på en hel serie drömmar ur varierat perspektiv, och gemensamt för dem alla är de är språkfinurliga, påhittiga och fulla av skojiga ordlekar.

Karoliina Pertamos färgtäcka illustrationer glider smidigt i gränssnittet mellan dröm och verklighet och får rimmen och ramsorna att blomstra fullt ut.

Hur kom den här boken till?

– Det är alltid svårt efteråt att säga hur en bok riktigt kom till. I förra diktboken Potatisens dröm fanns en dikt om en potatis som drömmer, och det fick mig att skriva mera om olika drömmar och olika personer, djur och himlakroppar som drömmer, säger Annika Sandelin.

Bild:

Gillar rim

Idén om en diktbok fanns starkt med från början, kanske av den enkla orsaken att hon tycker om att rimma.

– Jag rimmade nu och då, ibland kunde jag till och med börja på en dikt mitt i natten om jag kom på ett tema som inspirerade.

Dikterna i Om jag fötts till groda är skrivna i olika rytm, och Sandelin har strävat efter att hitta rätt rytm för varje dröm.

Jag rimmade nu och då, ibland kunde jag till och med börja på en dikt mitt i natten om jag kom på ett tema som inspirerade.

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad.

Tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.

Syftet med priset är läsfrämjande, målet är att öka barnens läslust.

Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari 2020.

Prissumman är på 10 000 euro.

Tänkte du målgrupp när du skrev?

– Inte så tydligt, men på något plan vet jag förstås att målgruppen är barn.

– Dikterna är ganska fria och också om jag ibland kan använda ganska svåra ord, så vill jag att barnen ska förstå innebörden. Om barnen förstår grundidén spelar det ingen större roll om något enskilt ord är obekant.

Har du något tips för hur man ska få barn att läsa mera?

– Det är inte lätt, det vet jag själv som har två barn med en bibliotekarie till pappa och en bibliotekarie och författare till mamma. Läslusten går i perioder, och jag tror att det är viktigt att erbjuda möjligheten att läsa olika slags böcker. Det gäller att bära hem böcker från biblioteket och hoppas att vanan fastnar och att banen hittar någon bok som passar.

Om barnen förstår grundidén spelar det ingen större roll om något enskilt ord är obekant.

Däremot tror Sandelin att man ska vara försiktig att alltför mycket tala om nyttan av läsning och om hur viktigt det är att läsa.

– Det är lite på samma sätt som om man tjatar om hur hälsosamt det är med grönsaker, det kan lätt ha motsatt effekt.

Mer läsning