Riksdagen röstade: Inget åtal mot Juha Mäenpää

På fredagen röstar riksdagen om Juha Mäenpääs (Sannf) åtalsimmunitet. Bild: Catariina Salo/SPT

Riksdagen röstade i dag om Sannfinländarnas Juha Mäenpääs åtalsimmunitet. Eftersom 54 riksdagsledamöter röstade emot grundlagsutskottets förslag nåddes inte den nödvändiga majoriteten.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Juha Mäenpää kopplade ihop asylsökande med bekämpningen av invasiva arter i ett anförande i riksdagen i juni 2019.

Riksåklagare Raija Toiviainen bad i början av 2020 riksdagen om tillstånd att väcka åtal mot Mäenpää för hets mot folkgrupp på grund av uttalandet. Riksdagsledamöter skyddas av åtalsimmunitet för uttalanden som har framförts i riksdagen. För att häva immuniteten krävs fem sjättedelars majoritet i riksdagen.

Grundlagsutskottet anser att åtal kan väckas, men utskottet var inte enhälligt. De sannfinländska ledamöterna röstade emot, medan Samlingspartiets ledamöter var splittrade i frågan.

121 riksdagsledamöter röstade för grundslagsutskottets förslag och 54 röstade emot. 24 ledamöter var frånvarande. Det krävs fem sjättedelars majoritet i riksdagen för att häva immuniteten.

Riksdagsledamöternas yttranderätt i riksdagen tryggas av grundlagen, men samtidigt tryggar grundlagen också mänskliga rättigheter.

I dag, fredag, i plenum som började klockan 10 röstade riksdagen om åtalsimmuniteten.

Mer läsning